Finasteride: Mikor nem ajánljuk a hajhullás ellen?

finasteride - propecia

Tartalomjegyzék

A finasteride egy szintetikus antiandrogén. Ez az anyag elnyomja az 5 alfa reduktáz 2-es típusú izoenzimet a szervezetben. Ez az enzim a tesztoszteron egy aktívabb formája – a dihidrotesztoszteron (DHT), amely a hajhagymák zsugorodásáért felelős.

Finasteride és története

A finasteridetet eredetileg a megnagyobbodott prosztata kezelésére fejlesztették ki. A tesztelés során azonban kiderült, hogy a prosztata kezelése mellett a hajra is jótékony hatással van. A kopaszodó betegeknél a hajhullás megállt és hajnövekedést tapasztaltak.

1997-ben a Merck & Co. gyógyszeripari óriás bemutatta a Propeciát, mint a Finasteride új felhasználási módját. Eredetileg Proscar néven forgalmazták, az orvosok 5 mg finasteridet írtak fel először a jóindulatú prosztata hiperplázia (BPH) kezelésére, ami a megnagyobbodott prosztata. A Merck később a kezelés során felfedezett egy mellékhatást – néhány betegnek elkezdett nőni a haja. A kutatók megtalálták a kopaszság kezelésének módját, amely a legtöbb esetben egy örökletes betegség. Az 50 éves és annál idősebb férfiak közel 50 százalékát érinti.

A későbbi vizsgálatok kimutatták, hogy napi Finasteride 1 mg már jótékonyan hatással van a szervezetre. Az eredmények több mint érdekesek voltak – a tesztalanyok több mint felénél láthatóan elkezdetett nőni a haj, a többi tesztalanynak pedig teljesen vagy részlegesen leállt a hajhullása. A finasteride a fej teljes felületén kifejti a hatását, a leghatékonyabban azonban a fejtetőn (fejbúb).

Mi a Propecia?

A Propecia megakadályozza a tesztoszteron dihidrotesztoszteronná (DHT) való átalakulását a szervezetben. A DHT a haj aktív növekedését (anagen) akadályozza meg és a haj elgyengülését eredményezi. Ez a hatás azt okozza, hogy a haj fokozatosan rövidebbé és vékonyabbá válik, míg végül eltűnik. Napi 1 milligramm finasteride alkalmazása csaknem 70%-kal csökkenti a DHT szintet.

Hogyan működik a Finasteride?

A termék enyhén vagy közepesen kopasz férfiaknál működik. A termék a teljesen kopasz férfiak számára nem ajánlott. Az eredmények azt mutatják, hogy a férfiak többségénél, akiket öt évig kezeltek ezzel a termékkel, a hajhullás csökkent és lassult, és ezeknek a férfiaknak a felénél javult a hajuk állapota.

A Propeciát férfiaknál a hajhullás kezelésére használják a fejtetőn és a fej elülső részén. A férfiaknál a hajhullás gyakori jelenség, amikor is a férfiak haja fokozatos elvékonyodik. Ennek gyakori következménye a fej elülső részén vagy a fej tetején lévő kopaszodás, vagy mindkettő kombinációja.

A hajhullás kezelése férfiaknál

Amint azt az elején már leírtuk, a finasteridet kezdetben a jóindulatú prosztata hiperplázia (Proscar gyógyszer) kezelésére fejlesztették ki és tesztelték. A minoxidilhoz hasonlóan azonban a prosztata kezelésének jótékony hatása mellett a tesztelés során újabb érdekes eredményekre jöttek rá, a készítmény megállítja a hajhullást és segít a haj növekedésének helyreállítását. Olyan betegeknél is beszámoltak erről – elmúlt a hajhullás és a haj növekedni kezdett – akiknek a prosztata gondjaikat Proscarral kezelték. Több évig tartó tesztelés és a finasteride hatásainak tanulmányozása után az illetékes hatóságok 1997-ben a Propeciát (finasteride 1 mg tabletta) jóváhagyták, amely egy hatékony készítmény androgén alopecia kezelésére férfiaknál.

Finaszterid jóindulatú prosztata hiperpláziában [tudományos tanulmány] => https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20927745/

A Finasteride hatásának hossza

A finasteride a fejbőr teljes felületén kifejti hatását, de a leghatékonyabban a fejtetőn. Ugyanakkor, mint a minoxidil esetén, a finasteride hatása sem állandó. Körülbelül 1 hónappal a gyógyszer kihagyása után a finasteride teljesen kiürül a szervezetből, és további 5 hónapon belül a haj hajlamos visszaállni eredeti állapotába, mint a kezelés előtt, és a hajhullási folyamat folytatódik.

Finasteride és a nők hajhullásának kezelése

A nők hajhullását a haj egyenletes elvékonyodása jellemzi a fejbőr teljes felületén és a fejbőr elülső területén. Bár a női androgén alopecia szintén egy hivatalos kifejezés, és a férfi alopecia megfelelőjeként is meghatározták, az androgének hatásait a hajhullás folyamatában a nőknél még nem sikerült teljesen kimutatni. Ugyanez vonatkozik a női alopecia finasteriddel történő kezelésének hatásaira is.

A hatásainak összehasonlítása

– Finasteride topical treatment effects comparison

Férfi hajhullás esetén a finasteride a dihidrotesztoszteron (DHT) termelését csökkenti, így meggátolja, hogy a DHT negatívan hasson a hajhagymákra. A finasteride és más DHT-gátlók alkalmazása különösen azoknál a női betegeknél ajánlatos, akiknél diagnosztizálták a hirsutizmust (túlzott testszőrzet). Ha feltételezzük, hogy a nőknél is a hajhullást kizárólag az androgének okozzák, a finasteride kezelés hatása összehasonlítható lehetne.

Hirsutizmus: diagnózis és kezelés => https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24830586/

Ajánljuk:

Azonnal oldja meg a vékony hajat! A látható fejbőr másodpercek alatt eltűnik.

A klinikai vizsgálata

Mivel potencionálisan a magzat károsodhat a terhes nőknél a finasteride hatására, ezért a klinikai vizsgálatokat csak androgén alopeciában szenvedő menopauzás nők csoportján végezték el. Kiterjedt klinikai vizsgálatokat végeztek posztmenopauzás, androgenetikus alopeciában szenvedő nők csoportján. A tesztelt nők átlag életkora 53 év volt, és átlagosan 43,5 éves korukban kezdett hullani a hajuk, plusz mínusz 10 év. Az 59 évnél fiatalabb nők menopauza után voltak, hajhullásuk mértéke a Ludwig I vagy Ludwig II stádiumban volt, és a haj sűrűségük a Savin skálán 3 és 5 között volt, ők napi 1 mg Finasteridot kezdtek el szedni. Azonban még egy év tesztelés után sem voltak jelentős különbségek a hajhullás csökkenésében vagy új hajszálak növekedésében azoknál akik Finasteridet szedtek és azok között, akik placebot kaptak.

Figyelembe véve a Finasteriddel történő kezelés hatékonyságát a férfiaknál, az eredmény valóban meglepő volt. A gyógyszer hatékonyságának megfelelő értékeléséhez azonban további vizsgálatokra van szükség – a tanulmány nem tesztelte a szer hatékonyságát menopauza előtti nőknél vagy azoknál a nőknél, akiknek csak most kezdett el hullani a haja. Ezért a releváns eredmények hiánya lehetetlenné teszi számunkra, hogy egyértelműen megállapítsuk, mennyire hatékony a hajhullás kezelése a nőknél finasteriddal.

Egy izolált vizsgálat azonban kimutatta, hogy a magasabb dózis, a Finasteride Teva (5 mg/nap) a haj jelentős növekedését okozta egy menopauza utáni nőnél, aki nem szenvedett hiperandrogenizmustól és 1 évig volt kezelve. Ezek az eredmények, amelyeket olyan nőkön végeztek, akiknek magas az androgén szintje csak két ellenőrizetlen vizsgálaton alapulnak, amelyek során különböző mértékű Finasteride dózisokat alkalmaztak, és ezért megbízhatatlanok – további vizsgálatokra van szükség. A gyógyszer hatékonyságát, akkor lehetne tisztázni, ha hiperandrogenizmusban szenvedő nőkön tesztelnék a készítményt, amely alátámasztaná, hogy az 5 alfa reduktáz inhibitorai szerepet játszanak a női hajhullás kezelésében.

A finasteride hatékonysága a fejbőr elülső részén

A Propecia készítmény javallatai közé tartozik a hajhullás kezelése a fejbőr elülső részén. Ellenőrzött klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy azoknál a férfikanál, akik a fejük elülső részükön kopaszodtak, javulásról számoltak be ezen a területen.

A finasteride készítmény jótékony hatása mellett fontos kiemelni a használat során előforduló nem kívánatos mellékhatásokat a férfiaknál.

Finasteride és mellékhatásai férfiaknál

Sok gyógyszerhez hasonlóan, a Finasteride-t tartalmazó gyógyszereknek is vannak mellékhatásai. Azonban nem minden beteg számolt be ezekről. A finasteridet a klinikai vizsgálatok során alaposan tesztelték.A teszt eredményei az alábbi mellékhatásokat mutatták ki a Finasteride hatóanyagú gyógyszerek következtében:

  • Csökkent libidó (szexuális vágy) 1 mg-os tabletta 1,8%, 5 mg-os tabletta 18,5%
  • Merevedési zavar (impotencia) 1 mg-os tabletta 1,3%, 5 mg-os tabletta 10%
  • Csökken az ejakulátum mennyisége 1 mg-os tabletta 1,2%, 5 mg-os tabletta 7,2%
  • Fájdalom a herék környékén
  • Mellnagyobbodás (gynecomastia) 5 mg-os tabletta 2,2%

Ezek a mellékhatások eltűntek, miután a betegek abbahagyták a gyógyszer szedését. Néhány finasteriddel kezelt beteg azonban azt állítja, hogy a mellékhatások hosszabb ideig fennálltak – ezekről a problémákról a www.propeciahelp.com oldalon talál információt.

A Finasteride és teratogén hatása nőknél

A finasteride egy teratogén, amely a magzat deformációját okozhatja. Egy állatkísérlet során a Finasteride-nek kitett hím patkányok hypospadiasis betegségben kezdtek szenvedni, csökkent a prosztata súlya, megváltoztak a mellbimbók fejlődés fázisai és csökkentek az anogenitális távolságot.

Azoknak a nőknek, akik gyermeket szeretnének, nem ajánlott a Finasteride szedése. A teratogenitás kockázata nem bizonyított, de a Finasteride hypospadiasist (veleszületett húgyúti rendellenességet) okozhat a fejlődő magzatban. A finasteride tablettákat bevonattal látják el, hogy megakadályozzák a hatóanyagokkal való érintkezést a manipuláció során. A finasteride teratogenitása (a magzati deformitás kockázata) miatt nem javasoljuk a finasteride alkalmazását menopauza előtt – abban az időszakban, amikor teherbe eshetnek a nők.

Menopauza előtti nőknél fogamzásgátló tablettákkal együtt adták a Finasteridet. Ez biztosította, hogy a Finasteride szedése alatt nem estek teherbe, elkerülve ezzel a Finasteride lehetséges mellékhatásainak kialakulását a magzatra.Embereken a teratogenitás kockázatát nem határozták meg egyértelműen, de a finasteride hypospadiasist (veleszületett húgyúti rendellenességeket) okozhat a méhen belüli magzatoknak.

A fogamzóképes nőknél a finasteride nemkívánatos mellékhatásainak fent említett kockázatai miatt a finasteridet jelenleg hivatalosan csak férfiaknak engedélyezik a hajhullás kezelésére. Nőknél egyelőre nem állnak rendelkezésre megerősített klinikai vizsgálatok, amelyek biztosan alátámasztanák a készítmény gyógyhatásait.

Hogyan kell szedni a Finasteridet hajhullásra?

A gyógyszert mindig pontosan az orvos által előírtaknak megfelelően kell használni. A szokásos adag naponta egy tabletta. Fogyaszthatja étellel vagy anélkül. Ne feledje, hogy a Propecia napi többszöri szedése nem növeli annak hatását!

Finasteride tapasztalatok – milyen hosszú ideig tart, amíg kifejti hatását?

A finasterid azonnal elkezdi blokkolni a DHT-t

A finasteride azonnal kifejti hatását, ez azt jelenti, hogy az első tabletta bevétele után hatással van a szervezetre. Más szavakkal, a DHT szintje közvetlenül a felszívódás után kezd csökkenni. Átlagosan a finasteride 70% -kal csökkentheti a szervezetben a DHT szintet. Ez elegendő ahhoz, hogy megállítsa a kopaszodást a férfiaknál.

Bár a finasteride felezési ideje rövid, a testben felhalmozódik. A napi dózis, amely általában 1 mg, elegendő a DHT termelés csökkentésére. Így folyamatosan védi a hajat.

Az eredmények három-négy hónap múlva láthatók

Ha betartja az utasításokat és naponta szedi a finasteridet, akkor a harmadik vagy a negyedik hónap után már látható eredményeket tapasztalhat. Azonban általában hat-kilenc hónap szükséges a finasteride teljes hatásának kialakulásához. A hajhagymáknak sok időre van szükségük ahhoz, hogy a hajnövekedés beinduljon.

Ne feledje, hogy a finasteride nem mindig képes serkenteni a haj növekedését, amelyet Ön már elveszített. A finasteridet szedő emberek többségénél meggátolja a további hajhullást. Ez nem a haj növekedésének elősegítésére szolgál.

Ez azt jelenti, hogy a finasteride szedése alatt nem mindig észlelhet javulást a haj állapotán. Ennek ellenére a készítmény folyamatosan azon dolgozik, hogy megvédje a haját a kihullástól.

Ne feledje azt sem, hogy a haj a természetes növekedési ciklus részeként hullik ki. A régi hajat azonban ebben az esetben új haj váltja fel. Tehát még mindig találhat néhány hajszálat a fésűn, a lefolyóban vagy a párnán.

Körülbelül egy évbe telik, amíg a finasteriddel eléri a várt eredményt

Ha egy évig, napi szinten használja hajhullás kezelésére a finasteridet látható eredményt kap. Ha elfelejtette bevenni a gyógyszert néhány napig, vagy kihagyja egy hétre vagy egy hónapra, ezzel megakadályozhatja a finasteride hatékony működését.

A legfontosabb az, hogy ne hagyja abba a finasteride szedését csak azért, mert nem lát azonnali javulást a haj állapotában vagy sűrűségében. Ha abbahagyja a finasteride szedését, a DHT szintje visszatér a normális szintre, és újra elkezdődhet a hajhullás.

Helyes használat esetén a finasteride hatékonyan akadályozza meg a hajhullást. Csak türelmesnek kell lennie, mert a szőrtüszőknek néhány hónapra van szükségük ahhoz, hogy a növekedési folyamat elinduljon és új hajszálak nőjenek.

A legnépszerűbb cikkek

Hajmaszk
Hajhullás

Hajmaszk: 6 legjobb kipróbálható hajmaszk

Hajunk rendszeresen ellenáll sok stressz és terhelésnek, amit a termikus formázás, a különböző frizurák készítése, a vegyszeres kezelések okoznak, de szenvednek egészségtelen életmódunktól is. Gyakran elhanyagoljuk őket, és nem látjuk el őket annyi vitaminnal és ásványi anyaggal, mint a szervezetünket. Nem csak a sampon használatával látja el őket a szükséges alapanyagokkal, hanem sokkal több kell hozzá. Minél több lehet például a hajmaszk használata.

Read More »
ulei de argan pentru par
Hajhullás

Argánolaj hajra

A marokkói argánfákból kivont argánolajat „folyékony aranynak” is nevezik az általa kínált előnyök széles skálája miatt. Amellett, hogy puha, sima és fiatalosabb bőrt ad, az argán hajolaj használata megváltoztathatja a haja életét. Afrikában az emberek évszázadok óta használják ezt az olajat. Az olaj számos módon javíthatja a hajat, de az egyik legnagyobb probléma, amelyet megoldhat, a hajnövekedés.

Read More »
Saw Palmetto Hair Loss
Hajhullás

A fűrészpálma és hatásai hajhullás ellen

Saw palmetto (lat. Serenoa repensis) az úgynevezett DHT inhibitor és az egyik hatékony természetes antiandrogén. A Saw palmetto – fűrészpálma képes blokkolni az 5-ɑ reduktáz izoenzimet (a DHT termeléséért felelős) és az androgén receptorokat a tüszősejteken, amelyekhez a DHT kötődik. Tabletták formájában vagy dermális oldatok és samponok részeként kapható, amelyek így elősegítik a DHT eltávolítását a fejbőrből.

Read More »
Hajhullás

A korpás haj és 7 tipp hogyan szabadulj meg tőle

A haj korpásodása krónikus fejbőrbetegség, amely Nyugat-Európában az emberek csaknem 50 százalékát érinti. Hogy hogyan szabaduljon meg a korpától? A hasznos tippek mellett 7 házi receptet és 1 hatékony korpásodás elleni sampont is bemutatunk.

Read More »
Hajnövesztés

Milyen összetételű legyen a hajnövesztő sampon?

Az internet tele van különféle tippekkel és trükkökkel a megfelelő és hatékony sampon kiválasztásához. Az ilyen samponok támogatják az egészséges hajnövekedést és a fejbőr egészségét. Létezik több lehetőség, ajánlott márkák, otthoni receptek, de hogyan válasszuk ki a legmegbízhatóbb megoldást a hajunk kezeléséhez?

Read More »