A minoxidil a leghatékonyabb hajhullás ellen 2022-ben?

minoxidil

Tartalomjegyzék

Ha a hajhullással küzd, akkor valószínűleg sok „bevált” terméket vagy módszert próbált már ki. Sok ilyen termék csak pénzcsalós átverés. De hallott már a minoxidilról? Ha nem, akkor ez a cikk bemutatja a terméket és egy innovatív megoldást kínál a hajhullás lassítására és leállítására!

Mi a Minoxidil?

A minoxidil egy olyan molekula, amelynek feladata a szűkült erek kitágítása. Így tehát javítja a véráramlást, amely számos pozitív eredménnyel jár, és éppen ezért alkalmazzák a kopaszság kezelésében és megelőzésében – nőknél és férfiaknál egyaránt! A minoxidil glikolban oldódik fel, ami biztosítja a termék teljes lebomlását a fej kívánt területén. A bőrön keresztül történő felszívódás problémamentes, és az elem pontosan oda kerül, ahová szeretnénk. A minoxidil a hajhullás elleni küzdelem legismertebb összetevőjévé vált. Egy másik gyógyszer tesztelése során sikerült felfedezni teljesen véletlenszerűen, amikor megfigyelték, hogy a betegeknél megállította a hajhullást, megerősítette és elősegítette hajuk növekedését.

A minoxidilt véletlenül fedezték fel egy magas vérnyomás elleni gyógyszer – a Loniten® – kifejlesztése során. A Loniten mellékhatása a haj és testszőrzet növekedése volt. Ennek eredményeként a minoxidilt fokozatosan termékekké fejlesztették a haj növekedésének támogatására.

Minoxidil oldat

A hajhullás kezelésében a minoxidilt propilénglikolban oldott 2% -os (nőknél) és 5% -os (férfiaknál) koncentrátumként használják. A propilénglikol célja javítani az anyag felszívódását a bőrbe, és egyúttal biztosítani a minoxidil egyenletesebb alkalmazását a kezelt területekre. Noha a minoxidil magasabb koncentrációjú (10%, 16%,…) gyógyszer általános formái is jelen vannak a piacon, ezek nem annyira hatékonyak. Ez azért van, mert a bőr nem képes felszívni az anyag 5% -nál nagyobb koncentrációját. A legjobb felszívódás érdekében javasoljuk, hogy használat előtt mikrotűvel ellátott dermaroller hengert használjon.

Minoxidil koncentrációja

A minoxidil hatása a bőrre való alkalmazáskor, a hajhullásra és a növekedés elősegítésére kiváló! Általában 2% -os minoxidil-koncentrátumot alkalmaznak nőknél és férfiaknál egyaránt. A férfiak számára ajánlott érték azonban 5%. 10-15% -os koncentrációjú készítményeket is talál a piacon. Hazai piacunkon azonban a 2%-os Neocapil minoxidil koncentráció kapható.

Minoxidil 5 % (minoxidil Rogaine)

A minoxidil értágító, amely kitágítja a test beszűkült éreit. Tabletta formájában (Loniten gyógyszer) használják a magas vérnyomás kezelésére. Bőroldatként (Rogaine, Európában Regaine gyógyszer) férfi és női hajhullás kezelésére. A minoxidilt eredetileg 1988-ban az UpJohn Corporation fejlesztette ki vérnyomáscsökkentő gyógyszerként. A klinikai vizsgálatok során azonban a kutatók azt találták, hogy a fejbőrre való alkalmazáskor, a minoxidilnak érdekes mellékhatásai vannak, amelyek befolyásolják a hajnövést.

5% Minoxidil: női mintázatú hajhullás kezelése (tanulmány) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25807073/

Minoxidil és hatásai

A klinikai vizsgálatok a minoxidil dermális oldat hatékonyságáról a (kopaszodó) férfiaknál kimutatták, hogy a férfiak 48%-ában a hajhullás egy éves minoxidil használat után leállt, és a haj növekedése újra elkezdődött. A férfiak 36%-ában csak részben javult a haj növekedésének folyamata. A férfiak 16%-ánál nem észlelték a hajnövekedést.

Az UpJohn Corporation kutatói számos klinikai vizsgálatot végeztek 2% és 5% koncentrációjú Minoxidil dermális oldattal, hogy meghatározzák annak hatékonyságát a hajhullás megállításában és az új haj növekedésének kiváltásában.

Egy klinikai vizsgálat, amely 393 hajhullásban szenvedő férfi mintáján vizsgálta, akiknek főleg a fejükbúbján keletkeztek kopasz foltok, egyértelműen kimutatta az 5% -os Minoxidil fölényét. Azok a betegek, akik 5% Minoxidilt használtak 1 évig, 45%-kal nagyobb mértékben figyeltek meg új hajszálak növését, mint a 2% Minoxidilt használó betegek. Összehasonlították a fejbőr hajjal borított, kör alakú területén lévő hajszálokat, amelynek átmérője 1,0 cm. A betegek 54%-ánál a újra indult a hajnövekedés az 5%-os Minoxidillel kezelt területen.

Hasonló eredményeket tapasztaltak a nőknél végzett klinikai vizsgálatokban is, ahol az átlagos hajszálak száma a vizsgált területen 112 hajszállal nőtt az 1 éves kezelés után.

A vizsgálatok megerősítik, hogy a kopaszsággal küzdő férfiak csaknem fele mérsékelt vagy sűrű hajnövekedést tapasztalt a minoxidil használata után. Hasonló értékek figyelhetők meg a nőknél is, ezért is népszerű ez a termék a hajnövekedéssel és a hajhullással kapcsolatos problémák kezelésére. Körülbelül 4 hónapos használat után hat a gyógyszer, de a javulás első jelei már 90 nap elteltével jelentkezhetnek! Az eredmények elképesztőek, és mindenképpen támogatni fogják önt a kezelés folytatásában. A minoxidil hatékonyságának bizonyítéka a sok felhasználói vélemény is, amely elérhető a vonatkozó vitafórumokon és blogokon.

Minoxidil oldat vélemények

https://kremmania.hu/kremek/egyeb-kirkland-minoxidil-5-extra-strength-hair-regrowth

https://www.gyakorikerdesek.hu/kereses.php?keres=minoxidil

A kutatók a minoxidil hatásait azzal magyarázzák, hogy az alkalmazás után a bőr véráramlásának javulását a nitrogén-oxid hatásai keltik. A nitrogén-oxidról ismert, hogy értágulatot okoz és javítja a vérkeringést. A kiterjedt vizsgálatok ellenére azonban nem tudták részletesen elmagyarázni, hogy a minoxidil miként stimulálja a haj növekedését.

Az alopecia kezelése minoxidillal

A propilénglikolban oldott Minoxidilt a hajhullás kezelésére használják. A propilén-glikol biztosítja, hogy a Minoxidil az alkalmazás során egyenletesen eloszlik az egész kezelt területen, és hogy könnyen felszívódik a bőrön keresztül.

Minoxidil szakállra

A testszőr elvesztése érintheti csupán a férfiak szakállat. Az Alopecia barbae az alopecia areata sajátos formája, amely a szakálszőrzettel kapcsolatos. Általában hirtelen kezdődik, a csupasz helyek általában kis kör alakúak. A férfi azonban elveszítheti a teljes szakállát. A Minoxidilt naponta kétszer alkalmazzák a szakállra (az érintett területre) – akár folyékony, akár hab formában. Az eredmények három hónapos használat után észrevehetőek.

Ajánljuk

Azonnal oldja meg a vékony hajat! A látható fejbőr másodpercek alatt eltűnik.

Kezelés a nők esetében

A Minoxidil hatékonyabbnak tűnik diffúz androgén alopeciában szenvedő nőknél, mint a férfiaknál. A nőknek 5% helyett 2%-os oldat ajánlott használni. A vizsgálatok azonban kimutatták, hogy a betegek, akik nyolc hónapig 5%-os Minoxidilt használtak, szignifikánsabb, akár 45%-os hajnövekedést tapasztaltak. Hatékonyabb a homlokon vonalban eltűnő hajszálak, az ún. foltok, mint a kopaszság kezelésében.

A minoxidil mellékhatásai

Helyileg alkalmazva a Minoxidil egy része felszívódik a bőrön keresztül a véráramba. A terméknek azonban hosszú távú használat esetén különféle mellékhatásai lehetnek:

 • Szem csípés és irritáció
 • A bőr irritációja és viszketése az alkalmazás helyén
 • Allergiás reakciók és kiütések
 • Légzési nehézségek
 • Mellkasi fájdalom
 • Szájüregduzzanat
 • Betegség, gyengeség érzése
 • Felgyorsult szívverés
 • Hirtelen hízás
 • A haj további elvesztése (ellentétben az anyag céljával)

Minoxidil használata a bőrgyógyászatban, mellékhatások és a legújabb szabadalmak => tanulmány

A minoxidil leggyakoribb mellékhatásai a viszkető és irritált bőr vagy korpásodás. Ennek oka a propilén-glikol jelenléte, amely irritálhatja a bőrt. Különösen emiatt az érzékeny bőrű betegek gyakran nem képesek folytatni a minoxidillal való kezelést.

Esetenként nem kívánt hajnövekedés fordulhat elő a bőrön, amely a kezelt terület közvetlen közelében van, vagy olyan területeken, ahová a gyógyszer véletlenül kerül az alkalmazás során.

Kimutatták, hogy a minoxidil nagyon mérgező a macskák számára és nagyon veszélyes, még enyhe érintkezésnél is.

A minoxidil használata előtt legyen figyeljen:

Egyes gyógyszerek nem szedhetőek a Minoxidillal együtt. Forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez, ha bármilyen egészségügyi problémája van, különösen, ha az alábbiak bármelyiké ​​fennáll:

 • (nőknél) terhesség alatt, ha terhességet vagy szoptatást tervez
 • ha bármilyen felírt vagy vény nélkül kapható gyógyszert, növényi készítményt vagy étrend-kiegészítőt szed
 • ha allergiás a gyógyszerekre, ételekre vagy más anyagokra
 • ha szív- vagy vérnyomásproblémái vannak

A minoxidil klinikai vizsgálata

Az UpJohn által végzett klinikai vizsgálatok eredményei kimutatták, hogy a minoxidil képes megállítani a férfi és női hajhullást, és új haj növekedését is kiváltja, különösen a fejtetőn.

1991-ben és 2001-ben az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (Food and Drug Administration: FDA), amely az Egyesült Államok Egészségügyi és Humán Szolgáltatási Minisztériuma (United States Department of Health and Human Services: HHS) alá tartozik, jóváhagyta a Rogaine (Minoxidil 2% és 5%) gyógyszert és hatékonynak ismerte el a férfi és női hajhullás kezelésében.

A Minoxidil alkalmazása:

Használat előtt mossa le a fejbőrt gyenge samponnal. A Monoxidil alkalmazása előtt a hajának és a fejbőrének száraznak kell lennie. A Minoxidil alkalmazása után mosson kezet. Az oldatot lemosás előtt legalább 4 órán hagyni kell hatni. Várjon kb. 4 órát az alkalmazás után, és ne hagyja, hogy a haj vízzel érintkezzen. Ha kihagy egy adag minoxidilt, próbálja meg a lehető leghamarabb alkalmazni. Ha már közel van a következő adag alkalmazásának ideje, hagyja ki a kimaradt adagot, és térjen vissza a szokásos adagolási tervhez. Ne alkalmazzon egyszerre 2 adagot.

Ha bármilyen további kétsége van a termék alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg gyógyszerészét vagy kezelőorvosát.

A minoxidilt legfeljebb 4-6 hónapig szükséges alkalmazni, mielőtt a beteg képes legyen felmérni, hogy a gyógyszer valóban segít-e.

Fő felhasználási célja a férfiak és nők androgén alopeciájának kezelése. A hajhullásban szenvedő betegek körülbelül 30 százalékának segít a javulás elérésével vagy fenntartásával.

Hogyan működik a Minoxidil?

A minoxidil leginkább a hajsejtek anagén szakaszának meghosszabbításán működik, ami elősegíti a hajszálak növekedését. A hajsejtek három szakaszon mennek keresztül. Az első fázis a növekedés, amelyet anagénnek is neveznek, a következő egy katagén fázis, majd egy telogén fázissal zárul. A szakaszok időtartama kettő és négy hónap között mozog. Befejezése után ciklikusan váltakoznak, és az új tüszők felváltják a régiket. Egyszerűen fogalmazva: a telogén fázis után a régi haj kihullik, és helyébe egy új hajszál lép. A rövidített anagén fázis megakadályozza a hajhullási rendellenességeket, például a férfi kopaszságot, ahol a tesztoszteron és annak DHT-származéka rövidíti az anagén fázist.

Minoxidil ára és márkái

A minoxidil oldatok több márkája érhető el a piacon. A legismertebb gyártó és az első márka, amelyet az amerikai FDA jóváhagyott, a ROGAIN, az EÚ-ban REGAIN néven ismert. A gyártója Johnson&Johnson. Nemrégiben a Rogain hab formában is népszerűvé vált.

Rendeljen minoxidilt a gettik.com webhelyen keresztül

Egy másik márka, amelyet nagyon ajánlunk, a POLARIS és konkrétan az NR10 | 16% Minoxidil dht gátlóval (finasterid 0,1 %). A norwood skálán lévő hajhullás magasabb szakaszaihoz tervezték. Krém formájában érhető el, és a kapott eredmények nagyon jók. Megvásárolhatja az ebay-en vagy az Amazon-on

Az olcsóbb alternatívák közül jól ismert a minoxidil Kirkland márka.

A legnépszerűbb cikkek

Hajmaszk
Hajhullás

Hajmaszk: 6 legjobb kipróbálható hajmaszk

Hajunk rendszeresen ellenáll sok stressz és terhelésnek, amit a termikus formázás, a különböző frizurák készítése, a vegyszeres kezelések okoznak, de szenvednek egészségtelen életmódunktól is. Gyakran elhanyagoljuk őket, és nem látjuk el őket annyi vitaminnal és ásványi anyaggal, mint a szervezetünket. Nem csak a sampon használatával látja el őket a szükséges alapanyagokkal, hanem sokkal több kell hozzá. Minél több lehet például a hajmaszk használata.

Read More »
ulei de argan pentru par
Hajhullás

Argánolaj hajra

A marokkói argánfákból kivont argánolajat „folyékony aranynak” is nevezik az általa kínált előnyök széles skálája miatt. Amellett, hogy puha, sima és fiatalosabb bőrt ad, az argán hajolaj használata megváltoztathatja a haja életét. Afrikában az emberek évszázadok óta használják ezt az olajat. Az olaj számos módon javíthatja a hajat, de az egyik legnagyobb probléma, amelyet megoldhat, a hajnövekedés.

Read More »
Saw Palmetto Hair Loss
Hajhullás

A fűrészpálma és hatásai hajhullás ellen

Saw palmetto (lat. Serenoa repensis) az úgynevezett DHT inhibitor és az egyik hatékony természetes antiandrogén. A Saw palmetto – fűrészpálma képes blokkolni az 5-ɑ reduktáz izoenzimet (a DHT termeléséért felelős) és az androgén receptorokat a tüszősejteken, amelyekhez a DHT kötődik. Tabletták formájában vagy dermális oldatok és samponok részeként kapható, amelyek így elősegítik a DHT eltávolítását a fejbőrből.

Read More »
Hajhullás

A korpás haj és 7 tipp hogyan szabadulj meg tőle

A haj korpásodása krónikus fejbőrbetegség, amely Nyugat-Európában az emberek csaknem 50 százalékát érinti. Hogy hogyan szabaduljon meg a korpától? A hasznos tippek mellett 7 házi receptet és 1 hatékony korpásodás elleni sampont is bemutatunk.

Read More »
Hajnövesztés

Milyen összetételű legyen a hajnövesztő sampon?

Az internet tele van különféle tippekkel és trükkökkel a megfelelő és hatékony sampon kiválasztásához. Az ilyen samponok támogatják az egészséges hajnövekedést és a fejbőr egészségét. Létezik több lehetőség, ajánlott márkák, otthoni receptek, de hogyan válasszuk ki a legmegbízhatóbb megoldást a hajunk kezeléséhez?

Read More »