Kérdések
Oldal kiválasztása

Alopecia – hajhullás | típusai, kiváltó okai és a lehetséges kezelési módszerek

Az Alopecia (hajhullás) kialakulásának több lehetséges oka és előidéző tényezője ismert – öröklődés, stressz, különféle betegségek, műtéti beavatkozás, bőrbetegségek, nem megfelelő táplálkozás, a haj mechanikus megterhelése, vitamin-, ásványi anyag-,nyomelemhiány, terhesség, stb.

Androgén Alopecia | a hajhullás legelterjettebb formája

Leginkább a férfiakra jellemző, de sok nő is esetében is előfordul. Genetikai tényező, életkor, és a follikuláris tüszők tápanyagellátása eredményezi a kialakulását.

Az Alopecia ilyen típusa a 30 év körüli férfiak csaknem 30%-át és az 50 évüket betöltött férfiak mintegy 50%-át érinti. Jelentős mértékben fordul elő az 50 év körüli nők esetében is, körülbelül 40%-ban érintettek.

Az Alopecia tünetei:

 1. Nagymértékű hajhullás
 2. Csökken a  haj újranövekedésének mennyisége
 1. Az eredeti hajat fokozatosan felváltja a gyengébb és vékonyabb haj növekedése – elapróródás.

Az Androgén Alopecia kiváltó okai még ma sem ismertek teljes mértékben.

Az elnevezés arra enged következtetni, hogy hormonális (Androgén) és genetikai behatásról van szó.

Az Androgén van az összes hormon közül a legnagyobb hatással az emberi hajra.

A nők szenvedhetnek a hajhullástól a várandósság és a menopauza időszakában is. Az esetek többségében ezt a problémát a a fejbőr megemelkedett DHT hormon (dihidrotestosteron) szintje okozza.alopecia follikularis miniaturizalas

A női Androgén Alopecia mintája a Norwood skála szerint:

A férfiak esetében dihidrotestosteron hormon a serdülőkor fontos tényezője. Ez a hormon felelős a test és arcszőrzet növekedéséért.  Magasabb korban azonban éppen az Androgének (főleg a DHT) a felelősek a szőrtüszők számának csökkenéséért és összeszsugorodásáért.
Minnél hosszabb ideig van a szőrtüsző kapcsolatban a DHT hormonnal, annál inkább csökken és zsugorodik. Ez a folyamat okozza azt, hogy az új hajszálak minden egyes hajnövekedési ciklus során vékonyabbak és rövidebbek.

A DHT ugyanígy növeli a hajhallás intenzitását azáltal, hogy a haj növekedésének telogén szakaszát időelőtt idézi elő. Ez olyan következményekkel jár, hogy a haj növekedési ciklusa gyengébb minőségű és a hajszálak. A hajhullás láthatóvá válik.

Mivel a hajtüszők szószerint kényszerítve vannak a telogén szakasz gyorsabb elérésére, a haj növekedési (anagén) fázisának hossza lecsökken, amely  több és több kihullot hajszálat eredményez. Amennyiben az érintett személy nem kezdi orvosolni a problémát, a folyamat folytatódik, a hajtüszők fokozatosan zsugorodnak és idővel elhalnak.

A férfi Androgén Alopecia mintája a Norwood skála szerint:

Tanácsoljuk:

Ha Önt Alopecia kínozza és gyors megoldást keres a ritkuló hajfelületek és a kibukkanó fejbőr eltakarására, a GETTIK hajdúsító terméket ajánljuk, amely kíméletes a hajhoz és ennek köszönhetően a fennálló Alopecia kezelése során is a legmegfelelőbb termék az önbizalma növelésére.

 

Androgén Alopecia kezelése nők és férfiak esetében

 1. Helyi tüneti kezelés

 

Ajánlatos a megfelelő táplálékkiegészítők  használata.
Továbbra is érvénysek az ésszerű táplálkozás elveinek betartása, természetes samponok használata (szulfát és parabén mentes), a mechanikus és fertőzésekből következő tényezők megszűntetése, az immunrendszer erősítése és rendszeres szabad, friss levegőn tartózkodás.

A táplálkozásba beépítjük a vitaminok, nyomelemek, kén tartalmú aminosavak alkalmazását és a megfelelő samponok használatát (SLS, SLES, parabén mentes) a fejbőr vérellátásának növelésére.

A szakorvosoktól információt szerezhetünk arról, hogy jótékonyan hat a lokális kortikoszteroidok és a minoxidil használata. Jó tudni azonban, hogy a kezelés befejezése után a kezdeti állapot újra visszaáll.

Minoxidil manapság az Androgén Alopecia kezelésének legelismertebb hatóanyaga.

Jótékony hatással van a a fejbőr vérellátásának javítására és ezzel redukálja a hajhullást.

 

Férfiaknak: 5%os minoxidil oldat használatos

Nöknél: 2%os minoxidil oldat használatos

Nálunk Európában sajnos nem minden országban vásárolható meg. Nem mindenhol engedélyezett az árusítása.

 1. Gyógyszerek

Ahogy már korábban említettük az Androgén Alopécia legvalószínűbb okozója a DHT férfi hormon jelenléte.

Ebből a tényből következik, hogy a probléma kezelésére előállított  gyógyszerek a hormon elnyomását és blokkolását kell hogy megcélozzák.

Manapság a leghatékonyabb FDA (az Amerikai Egyesült Államok gyógyszereket és élelmiszereket bevizsgáló szervezete) által jóváhagyott gyógyszer a Propecia (vényköteles).    1 mg Finaszteridet tartalmaz, amely elnyomja vagy blokkolja a DHT hormon hatását. Sok mellékhatása van és nők esetében nem javallott az alkalmazása, még kapcsolatba sem szabadna kerülniük vele. Több információ s Propecia gyógyszerről itt

Ajánljuk a SAW PALMETO kipróbálását. Hatékonyan blokkolja DHT hormont és  kedvezői hatással vana prosztatára.

Természetes összetevőkből áll és a hajhullás elleni elismert anyagok közé sorolható.  Hivatalosan azonban még nem támogatott. Többet a   SAW PALMETO termékről itt

Nők esestében az Androgén Alopecia tüneteinek kezelésére fogamzásgátló gyógyszereket alkalmaznak. Ezek a gyógyszerek olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek elnyomják a hajhullásért felelős hormon hatásait.

 1. Műtéti eljárások

Gyakran előfordul, hogy a hajhullás egyetlen lehetséges hatékony kezelési módszere.

A múltban a FUT módszert alkalmazták, amelyet manapság már a FUE (follicular unit extraction) módszer vált fel.

A FUE eljárás alkalmazása során a hajjal sűrűn benőtt részekről kisebb kör formájú 1mm átmérőjű szőrtüszős felületeket távolítanak el és transzplantálják a kopaszodó részekre.

Az eltávolítás helye apró sebhelyekkel gyógyul. Ez a módszer alkalmas kisebb szőrös felületek transzplantációjára is.

A  (follicular unit hair transplan-tation) alkalmazása során nagyobb bőrfelület eltávolítására van szükség több szőrtüszővel

Hátránya, hogy az eltávolítás után hegek keletkeznek.

Mindkét eljárással végeznek hajbeültetést az erre specializálódott munkahelyeken Magyarországon is. A beavatkozás hátrányát a vele járó költségek jelentik, amely az eljáráshoz használt bonyolult technika, műszerek, eszközök költségeiből adódnak. Az eljárás az egészségbiztosító által nem támogatott

 1. Mezoterápia

Miniinvazív ambuláns sebészeti eljárás, amelyet az Alopecia kezelésére alkalmaznak férfiak és nők esetében is.

A kezelés során mini injekciós technológiával kapilláris folyadékot juttatnak a bőrbe, amely haj revitalizáló és DHT hormon blokkoló peptideket,  hajtüsző és bőr revitalizáló vitaminokat, aminosavakat, ásványi anyagokat, koenzimeket és redukáló szereket tartalmaz.

Az eljárás az egészségbiztosító által nem támogatott, de megfizethető.

A kívánt hatás elérése érdekében többszöri applikáció szükséges.

Az Alopecia további típusa  a alopecia areata

– foltos hajhullás vagy körülírt hajhullás.

A foltos hajhullás esetén  használatos az ultraibolya sugaras terápia.

 

0
  0
  A kosár
  Jelenleg üres a bevásárlókosárvisszatér a vásárláshoz
   Calculate Shipping
   Apply Coupon