Alopecia | Típusok, tünetek és kezelés

Alopecia

Tartalomjegyzék

Az alopecia egy általános orvosi kifejezés, amelyet a túlzott hajhullás esetén használnak. Az alopecia, ill. a hajhullás különféle formákban jelentkezik, valamint különböző okai és különböző tünetei lehetnek. Az alopecia következő típusait ismerjük:

A leggyakoribb típusok:

 • Androgén alopecia – férfi és női kopaszság
 • Alopecia areata – foltos hajhullás
 • Trakciós alopecia – a hosszú távú fizikai megterhelés okozta hajhullás

Az alopecia egyéb típusai:

 • Alopecia totalis
 • Alopecia universalis
 • Heges alopecia
 • Anagén effluvium
 • Telogén effluvium

Telogen Effluvium: átfogó áttekintés => https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6709511/

Mi az alopecia

Az alopecia egy nem fertőző betegség, amely hajhullást és testszőrzet elvesztést eredményez. A testszőrzet elvesztéssel általában nem foglalkozunk, de a hajhullás valóban zavarhat minket.

A hajhullás a világ népességének több, mint 50% -át érinti. A férfiaknál keletkező hajhullásért elsősorban a gének, a hormonok, a stressz, az életkor, a betegség, a rossz életmód, a nem megfelelő hajtermékek (SLS-t és parabéneket tartalmazó termékek), valamint a hajvágás felelősek.

Alopecia – foltos hajhullás, amelyet az orvosok hegesedőre és nemhegesedőre osztanak. A hegesedéssel járó alopeciában a haj újra növekedésének esélye kisebb. Amit már biztosan észrevett az az a tény, hogy a haj az élet során változik. A csecsemőnek nagyon finom haja van – lanugo. Pigment nélküli és még mindig finom hajjal a serdülőkort megelőző gyermekek rendelkeznek, ez az ún. vellus haj, amelyet a pigmentált haj helyettesít a serdülőkorban – terminális.

Nem hegesedő alopecia

Vírusfertőzések vagy gyulladások okozzák és emiatt egy adott helyen teljesen elveszítjük a hajunkat. Ha az alopecia feszültség vagy nyomás hatása miatt, bizonyos helyeken ismételten jelen meg, traumatikus alopeciáról beszélünk, amelyet a nem megfelelő fejfedők, valamint hajdíszek, helytelenül végzett kozmetikai eljárások és masszázsok okoznak. Az intenzív úszás is negatív hatással van a hajra.

Kezelés – a retinoidok (A-vitamin származékok) és az A típusú UV-sugárzás hatásait tesztelik, ez a terápia PUVA néven ismert.

PUVA terápia a pikkelysömörhöz: megfelelő rendszer kiválasztása [tanulmány] => https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2448121/

Hegesedő alopecia

Bakteriális, gombás és vírusos fertőzések, rák vagy mechanikai és fizikai károsodások okozzák. Megnyilvánulásuk – a fejtető területén és a fej felső részében feltűnően finom kopasz foltok jelennek meg, olyanok akár a lábnyomok a hóban, ezért nevezik őket így.

Kezelés – a kortikoszteroidok jótékony hatásokat váltnak ki.

Férfi és női kopaszság – Androgén alopecia

Androgenetikus vagy androgén alopecia – az úgynevezett minta férfi és női hajhullást a kiszámítható mintája miatt nevezik így, ún. Norwood skála a férfiak esetében és Ludwig skála a nők esetében.

A férfias típusú hajhullás a hajhullás leggyakoribb megnyilvánulása, világszerte több millió férfit érint. Leggyakrabban az emberi élet húszas éveinek végén vagy harmincas éveinek elején kezd megnyilvánulni. A statisztikák azt mutatják, hogy az 50 év feletti férfiak közül minden második férfi szenved alopeciában.

Az úgynevezett minta, amely alapján a haj hullik és ezáltal a kopaszság tipikus hajvonalát képezi, a legtöbb férfinál megegyezik. A hajhullás leggyakrabban a fejtetőn, vagy az úgynevezett halántéktájokon jelentkezik, esetleg okozhat egy homloktól visszahúzódó vonalat is.

A férfias típusú hajhullás örökletes. Ez azt jelenti, hogy ha a családjában valaki ebben a betegségben szenved, akkor lehetséges, hogy önt is érinteni fogja ez a probléma. A férfias típusú kopaszság akár 90% -át genetikai öröklődés teszi ki.

Androgén alopecia nőknél

Úgy, ahogy ez a kellemetlen betegség befolyásolhatja a férfiakat, úgy érintheti a nőket is. A nőknél az alopecia leggyakrabban az úgynevezett diffúz hajritkulás formájában jelentkezik. Tipikus megnyilvánulása az áttetsző fejbőr a fejtetőn, ill. vékony elválasztó rész vagy helyek, ahol a hajszálak elválnak egymástól.

Nem ismert, hogy a női alopecia örökletes-e. Okai is kevésbé ismertek. Azonban általában a menopauza után következik be.

Az androgén alopecia tünetei

 1. Túlzott hajhullás
 2. Csökkent hajnövekedés
 3. Miniatürizálás – az eredeti hajszállat általában kisebb, vékonyabb utód váltja fel.

Az androgén alopecia az 50 évesnél fiatalabb férfiak csaknem 30% -át érinti, az 50 év felettiek pedig 50% -át. Az 50 év feletti nők 40% -a is szenved ebben a betegségben.

Az androgén alopecia okai

Az androgén alopecia okai a mai napig nem ismertek, bár, amint a neve is sugallja, széles körben úgy gondolják, hogy a hormonális (androgén), valamint genetikai hajlamok okozzák.

Az emberi hajat érintő összes hormon közül az androgénnek van a legnagyobb hatása.

Az orvosok a szervezetben és a fejbőrben megnövekedett dihidrotesztoszteron (DHT) szintet tartják az AGA fő okának. A dihidrotesztoszteron a férfi tesztoszteron származéka, amely felelős a fejtetőn található hajtüszők zsugorodásáért.

A tesztoszteron a szervezetben DHT-vé alakul a II. típusú 5-alfa reduktáz enzim hatásával. Ez a hajtüszők faggyúmirigyében található. Széles körben elterjedt elmélet szerint a hajtüszők zsugorodásának oka nem a tesztoszteron mennyisége a test véráramában, hanem a DHT szintje, amely a hajtüszők receptoraihoz kötődik.

Mi a Dihidrotesztoszteron

Férfiaknál a DHT hormon nagyon fontos a serdülőkorban. A DHT okozza a haj és szőrzet növekedését a testen és az arcon. Későbbi életkorban azonban az Androgének (főleg a DHT) összehúzzák a fején lévő hajtüszőket és csökkentik mennyiségüket.

Emellett sok nő fokozott hajhullást és ritkább hajat észlel a fején terhesség vagy menopauza alatt. Ismét a fejbőrben megnövekedett mennyiségű DHT okozza.

Hogyan befolyásolja a DHT a hajat?

A DHT hajra gyakorolt ​​destruktív hatásának folyamata és annak ciklusa több szakaszban írható le:

 1. A nagyon aktív dihidrotesztoszteron származékképzés után kötődik a hajtüszők androgénreceptoraihoz.
 2. A DHT hatása miatt a hajtüszők összezsugorodnak, ami a fej hajának elvékonyodását, úgynevezett miniatürizálását eredményezi.
 3. Az így károsodott hajtüsző már nem képes egészséges hajat termelni.

A miniatürizálási folyamat több évig is eltarthat. A DHT hatására a haj minden szakasz elérése után, fokozatosan, finom, színtelen szőrré változik, vagy egyszerűen kihullik.

DHT és a hajciklus

Minél hosszabb ideig marad a hajtüsző érintkezésben a DHT-vel, annál inkább kerül kijjebb és zsugorodik, aminek következtében az új haj minden hajciklus után elvékonyodik, rövidebb lesz és elveszíti színét. A DHT növeli a hajhullás intenzitását azáltal, hogy lerövidíti a hajciklust és annak növekedési-anagén fázisát, és arra kényszeríti őket, hogy idő előtt elérjék a telogén fázist, ami felgyorsítja az egész destruktív folyamatot. A hajhullás és a haj elvesztése tehát észrevehető, mivel egy ilyen rövidített hajciklus mellett több haj hullik ki, mint termelődik.

Ahogy a hajtüszők kénytelenek gyorsabban eljutni a Telogenhez, az Anagen (növekedési fázis) rövidebbé válik, ami azt jelenti, hogy egyre több haj hullik ki. Amennyiben nem kezdjük el a kezelést, ez a folyamat folytatódik, a tüszők fokozatosan kisebbek és idővel eltűnnek.

Az androgén alopecia megelőzése

Az Androgén alopecia tüneteinek enyhítése érdekében javasoljuk, hogy figyeljen a gondos hajápolásra, és tartsa be a következőket:

 • nem használunk túl forró hajszárítót
 • nedves hajat nem fésüljük hajkefével
 • a gyakori hajfestés szintén nem megfelelő, a sérült hajat egyáltalán nem szabad szőkíteni
 • a hajcsatok túlzott használata vagy a lófarok viselése szintén árt a hajnak.

Az androgén alopecia kezeléséről az alábbi cikkben olvashat >>

Alopecia areata – a betegség lényege

A hajtüszők sejtjei a negatív hatások miatt változnak, az immunrendszer idegennek tartja őket, és elkezdi őket pusztítani. Ezért nevezik az alopecia areata-t autoimmun betegségnek. A fehérvérsejtek könyörtelenül megtámadják a hajtüszők sejtjeit, a haj növekedése leáll és elkezdenek kihullani.

Mi történik testünkben az areata alopecia betegség következtében?

Az immunrendszer általában megvédi a testét az idegen támadóktól, mint például a vírusoktól és a baktériumoktól. Azonban, ha alopecia areata-ban szenved, immunrendszere véletlenül megtámadja a hajtüszőket – struktúrájukat, amelyekből a haj kinő. Ezek a tüszők destruktív módon összezsugorodnak és megállítják a haj képződését, ami azt jelenti, hogy az új haj már nem nő ki, miután kihullik.

Az alopecia areata nem fertőző betegség és az étrend sem befolyásolja. A betegség nem életveszélyes, de érzelmileg megterhelő.

A haj nélküli helyeket aszerint különböztetjük meg, hogy hegesek-e vagy sem. A nem hegesedő alopeciánál lényegesen nagyobb az esély a teljes gyógyulásra és a haj visszanövésére. Az általános kezeléshez kortikoszteroidokat (lokálisan és általánosan), retinoidokat és UVA-sugárzást használnak – ezek a módszerek azonban mellékhatásokkal terhelik a testet. Az alopecia kezelésének legmodernebb módszere az utóbbi években az excimer lézeres kezelés. Ez egy hatékony és nagyon gyors kezelés, amely nem terheli a testet. A kezelés pozitív hatással van a betegek nagy százalékára. Már 6-8 hét elteltével várható az megújult hajnövekedést.

Alopecia areata típusai

A foltos hajhullást a nem gyulladásos kopasz lerakódások jellemzik. Nem fájdalmas betegség, és négyféle alopecia areatát különböztetünk meg:

 • Közönséges típus – három évig tart, és nem halad át a teljes alopeciáig, 20–40 éves korban jelenik meg.
 • Atópiás típus – gyermekkorban kezdődik és tíz évig tart. Gyakran asztma, szénanátha vagy atópiás ekcéma kíséri.
 • Prehipertenzív típus – magas vérnyomásban szenvedő családoknál fordul elő, és fiatalon érinti az embert.
 • Kombinált típus – ez a ritka betegség negyven éves kor után érinti a betegeket, és endokrin mirigyek betegségével jár.

Az így érintett emberek parókák viselésével és az allopátiás helyek befestésével próbálják álcázni a hibákat. A szőr és a hajhullás a test különböző részein jelentkeznek, ezért osztjuk többféle típusra:

 • A fent említett Alopecia Areata esetében – foltok alakulnak ki a kihullott hajak miatt,
 • Alopecia totalis – teljes hajhullást eredményez a fejbőrön,
 • Alopecia universalis – teljes haj és szőrhullás következik be az egész testen.

Mi okozza az alopecie areatát?

Úgy tűnik, hogy az alopecia areata-t az immunrendszer rendellenességei okozzák. Az immunrendszer betegségei jelennek meg, így az hajlamos megtámadni saját testét. Ennek eredményeként az immunrendszer megtámadja a test szövetjeit. Az alopecia areata alatt, ismeretlen okokból, maga az immunrendszer támadja meg a hajtüszőket, és megzavarja a normális hajképződést. A betegség előfordulása hároméves kor előtt nagyon ritka.

Az alopecia areata jelei és tünetei

Az alopecia areata leggyakrabban tünetmentes, de egyes betegeknél (14%) égési vagy viszketési érzést okozhat az érintett területen. Az alopecia areata fő tünete azonban a foltos hajhullás. A haj általában apró, kerek foltokban hullik ki – foltok keletkeznek a fejbőrön. Ezek a helyek általában néhány centiméteresek. Hajhullás a test más részein is előfordulhat. Az első hajcsomókat a párnán vagy zuhany közben veheti észre.

Az alopecia areata estében a hajhullás kiszámíthatatlan és véletlenszerű. A haj bármikor visszanőhet, majd újra kihullhat. A hajhullás és az újra növekedés mértéke személyenként nagyon változó. Az alopecia areatát más típusú betegségeket is okozhatják, beleértve a pajzsmirigy betegségeket, a tápérték hiányt és a stresszt.

Az alopecia areata kiváltói a következők lehetnek:

 • Atópiás dermatitis
 • Vitiligo
 • Pajzsmirigy betegségek
 • Érbetegségek
 • Down-szindróma
 • Pszichiátriai rendellenességek – szorongás, személyiségzavarok, depresszió és paranoid rendellenességek
 • Stresszes életesemények 6 hónappal a tünetek megjelenése előtt

Az atópiás dermatitis helyi kezelésének tolerálhatósága [tanulmány] => https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6380975/

Az Alopecia areata a következőképpen osztályozható:

 • Retikuláris – a hajhullás kiterjedtebb, és a foltok összeolvadnak
 • 
Ophiasis – a hajhullás a fejbőr oldalain és az fejbőr hátuljának alsó területén lokalizálható
 • Sisaipho (ophiasis) – jelentős hajhullás a fej oldalsó és hátsó részén
 • Alopecia totalis – 100% -os hajhullás a fej minden részén
 • Alopecia universalis – teljes haj és szőrhullás a test minden részén

Hogyan diagnosztizálják az alopecia areatát?

A hajhullás önmagában nem elegendő az alopecia areata diagnosztizálásához. A haj bármikor visszanőhet, majd újra kihullhat. A hajhullás és az újra növekedés mértéke személyenként nagyon változó.

Az orvos felméri a tüneteket annak érdekében, hogy megállapítsa, alopecia areatában szenved-e. Úgy diagnosztizálja a legegyszerűbben, hogy figyelembe veszi a hajhullás mértékét és több hajmintát vizsgál meg mikroszkóp segítségével. Az orvos elvégezheti a fejbőr biopsziáját is, hogy kizárja a hajhullást okozó egyéb betegségeket, beleértve a gombás fertőzéseket, mint például a tinea capitis. A biopszia során az orvos egy kis bőrdarabot távolít el a fejbőrről az elemzés céljából.

Vérvizsgálatokat is lehet végezni, ha az orvos újabb autoimmun betegségre gyanakszik. Orvosa valószínűleg egy vagy több rendellenes antitest jelenlétét vizsgálja. Amennyiben ezek az antitestek megtalálhatók a vérben, ez általában azt jelenti, hogy autoimmun betegségben szenved.

Fertőző?

Az alopecia areata nem fertőző. Ennek oka az, hogy az immunrendszer megtámadja és elpusztítja a hajtüszőket, hajhullást okozva. Ez a betegség az egyébként egészséges embereknél fordul elő leggyakrabban.

Hogyan szükséges kezelni az alopecia areatát?

Az alopecia areata bármilyen korú férfiakat és nőket érinthet. Leggyakrabban olyan embereknél fordul elő, akiknek családi kórtörténetében autoimmun rendellenességek, például 1-es típusú cukorbetegség vagy reumatoid artritisz szerepel. Sajnos a kezelés még mindig problémás és a betegség gyakran ellenáll a terápiának.

Sok alopecia areatában szenvedő ember számára a hajdúsítók és a hajbalzsamok használata különösen hasznos, mert hajhullásuk általában csak átmeneti. A hajdúsítók megfizethető termékek, azonnali megoldást kínálnak, ugyanakkor enyhítik a helyzet okozta stresszt, amely jelentősen hozzájárulhat a gyógyuláshoz.

Az alopecia areata más típusú hajhulláshoz is vezethet:

 • Alopecia totalis (az összes haj elvesztése)
 • Alopecia universalis (az összes haj és szőr elvesztése az egész testen)

Az Alopecia totalis a fejen lévő haj teljes kihullását jelenti, az Alopecia universalis teljes haj és az egész testen lévő szőr kihullását eredményezi. A hajhullás ezen formái a legjobban láthatóak, és még nem találtak rá gyógymódot. Sok alopeciában szenvedő beteg parókákba és póthaj vásárlásában fektet pénz.

Trakciós alopécia

Ez a haj hosszú távú fizikai megterhelésének eredménye. A trakciós alopecia főleg hosszú hajú embereknél figyelhető meg. A trakciós alopeciát okozhatják bizonyos hajmegterhelő frizurák, fonott lófarok és lófarok. Miután ezeket a tényezőket kiküszöbölik, a hajhullás ezen formája általában eltűnik.

A hajhullásnak vagy a haj diffúz elvékonyodásának számos más oka lehet, bizonyos betegségektől, hormonális egyensúlyhiányoktól, bőrtulajdonságoktól kezdve a gyógyszeres kezelés következményeiig.

Ha érdekli, miért hullik a haja, forduljon tanácsért orvosához.

Ajánljuk

Azonnal oldja meg a vékony hajat! A látható fejbőr másodpercek alatt eltűnik.

Az alopecia kezelése

Az alopeciát és kezelését támogató kezelésre osztják – amikor vitaminokat, nyomelemeket, kéntartalmú aminosavakat és megfelelő hajdúsítò samponokat (SLS, SLES, parabéneket nem tartalmazó termékek) alkalmaznak a fejbőr mély tisztítására. Lokális kezelés, beleértve az UV sugárzással történő besugárzást is. A műtéti kezelés hosszú távú betegség esetén is ajánlott.

Ha foltok kezdenek keletkezni a kihullott hajak helyén, ne próbálja meg álcázni ezt a kellemetlenséget, hanem keresse fel bőrgyógyász vagy hajgyógyász segítségét. Szakosodott orvostól megtudhatja, hogy hatásos a lokális kortikoszteroidok és a minoxidil alkalmazása. Sajnos ez a betegség a kezelés abbahagyása után visszatérhet. Sebészeti módszereket is alkalmaznak, ahol egészséges hajat ültetnek be az érintett területre – hajátültetés. Fertőző alopecia esetén igyekszünk minél előbb kiküszöbölni a fertőzés okait.

Az androgén alopecia kezelésének módszerei

Csak két teljesen jóváhagyott gyógyszer létezik a piacon, amelynek bizonyított hatása van a hajhullás ellen és a hajnövekedés helyreállítására. Hatékonyságuk ellenére azonban számos nemkívánatos mellékhatásuk van.

Finasterid

A Finasterid egy DHT-gátló, amely az úgynevezett tesztoszteron-5-alfa-reduktáz inhibitorok csoportjába tartozik. Segít a hajhullás lassításában vagy csökkentésében, és számos olyan konkrét eset áll rendelkezésre, amikor a férfiak hajnövekedését segítették elő.

Sajnos a Finasterid csak férfiak számára alkalmas. A nők jobban teszik, ha kerülik, mivel súlyos károkat okozhat a születendő gyermeknek. A Finasterid használatát számos nemkívánatos mellékhatás kiséri, beleértve az impotenciát, a libidó elvesztését, a test túlzott szőrnövekedését, súlyos fájdalmat és émelygést.

További információ a finaszteridről >>

Minoxidil

Megakadályozza a radikális károsodást és támogatja az Anagént – a haj növekedési fázisát. A minoxidil javítja a fejbőrben történő véráramlást, és biztosítja a haj növekedéséhez szükséges tápanyagokat. A Minoxidil számos esetben segíttet a hajnövekedésben.

A Minoxidil sokkal gyengédebb és kellemesebb használni, mint a Finasterid. Ugyanakkor a hajhullásban szenvedő nők számára a legmegfelelőbb. Számos mellékhatás is megfigyelhető, például a Minoxidil hatásaiból eredő átmeneti hajhullás, amely az egészséges hajciklus helyreállításához szükséges. A Minoxidil leggyakoribb mellékhatásai a propilén-glikol alappal függ össze, amely hosszú ideig tartó használatakor viszkető bőrt, kiszáradást és későbbi korpásodást okozhat.

További információ a minoxidilről >>

Foltos hajhullás

Az ultraibolya terápiát foltos hajhullás esetén alkalmazzák. Ügyelni kell a bőr alapos vérkeringésének biztosítására, ami csökkenti a hajhullást. A saját haj átültetése hatékony. A gyógyszeres kezelés csökkenti a tesztoszteron (férfi nemi hormon) átalakulásának intenzitását, és a nőknél orális fogamzásgátlókat alkalmaznak. A hajhoz megfelelő vitaminokat ajánlunk.

Mindig érvényes a racionális táplálkozás elveinek betartása, a megfelelő hajhullás elenni samponok használata (SLS és parabének nélkül), a mechanikai és fertőző károsodások okainak kiküszöbölése, az immunitás erősítése és a friss levegőn való rendszeres tartózkodás.

Alopecia areata kezelése

Bár még mindig nincs garantált gyógymód erre a betegségre, bizonyos kezelések segíthetik a haj megújjult növekedését és megakadályozhatják a további hajhullást. Eleinte nagyon finom és sápadt haj kezd növekedni, de idővel lehetséges, hogy dúsabb haj fog nőni és visszanyeri eredeti színét.

Érdekes eredményeket hozott a Diphencyprone (DPC) nevű gyógyszer.

[tanulmány 1] => https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6320486/

[tanulmány 2] => https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2800885/

A difenil-ciklopropenon hatóanyagú dermális oldat klinikai vizsgálata során 41 alopecia areatában szenvedő betegnél 6 hónapos kezelés után a teszteltek több mint 40% -ánál a haj növekedésének jelentős megújulását mutatták ki a fej érintett területein.

 

A hatások a betegek kétharmadában 12 hónapos folyamatos kezelés után is fennálltak.

 • Az olyan anyagokat, mint a Minoxidil (Rogaine, Gettik) vagy a Finasterid, szintén használják a kezelésre, hogy elősegítsék a haj növekedésének stimulálását.
 • Egyéb gyakori kezelések közé tartoznak a szteroid injekciók vagy a kortikoszteroid krémek és kenőcsök. Bizonyos esetekben fotokemoterápiát lehet alkalmazni a haj növekedésének elősegítésére.
 • A fotokemoterápia egy olyan sugárterápia, amely az orális terápia és az ultraibolya fénnyel való kezelés egyesíti.

Alternatív kezelés

Néhány alopecia areata-ban szenvedő ember alternatív terápiát választ a betegség kezelésére. Ezek a következők lehetnek:

 • aromaterápia
 • akupunktúra
 • gyógynövény-kiegészítők
 • vitaminok

Az alternatív terápiák többségét nem tesztelték klinikai vizsgálatokban, így hatékonyságuk a hajhullás kezelésében nem ismert.

Történet: Az alopecia areata nevű örökletes betegség elleni küzdelem

Családunkban minden férfi egy alopecia areata nevű kellemetlen betegségben szenvedett. Ez egy autoimmun betegség, amelyben a test megtámadja saját hajtüszőit, és a haj hullani kezd. A genetika is fontos szerepet játszik, és mivel nagyapám, apám és testvérei ebben a betegségben szenvedtek, én sem voltam kivétel. Ez a betegség 16 éves korom óta kísért, amikor a fejemen visszahúzódó hajakból eredő vonalak keletkeztek. Mivel épp a serdülőkorban voltam, az osztálytársaim sokszor kigúnyoltak. Olyan beceneveken szólítottak, mint a kopasz, kopasz fejű és hasonlók. Próbáltam nem kimutatni, hogy zavar a folytonos gúnyolódás. Végül is egy olyan színész, mint Bruce Willis, sem rendelkezik sok hajjal és ez nem veszi el a karizmáját, és a nők szinte ragadnak rá. Gondolatban azonban olyan hajról álmodtam, mint, amilyen az osztálytársaimnak volt.

Az alopecia areata olyan betegség, mint bármely más!

Az ember nem tehet róla és nem is kell szégyenkeznie miatta. Az évek során az állapotom romlott, és amikor 27 éves lettem, csak néhány hajszál maradt a fejemen. Kipróbáltam több rendelkezésre álló eljárást és gyógyszert, amelyek azt ígérték, hogy a hajam fénysebességgel fog növekedni. Az egyetlen dolog, ami történt, az volt, hogy a bőröm kipirosodott, amelyet gyakran égési fájdalom és kényelmetlen érzés kísért. Nem használtak sem kenőcsök, sem a tabletták. Még az orvos sem tudott segíteni nekem.

Kipróbáltam az összes rendelkezésre álló megoldást …

Egy ismerősöm póthaj használatát ajánlotta nekem. Nem nagyon tetszett az ötlet, és belső harcot vívtam, amíg végül elhatároztam, hogy hamis hajat teszek a fejemre. És az eredmény? Úgy éreztem, hogy ez az integritásom gúnya. A póthaj vagy leesett, vagy amikor több ragasztót használtam, nem tudtam levenni, és végül ragacsos foltokat hagyott a bőrömön. Azt mondogattam magamnak, hogy ez nem megoldás. Böngésztem az interneten, és más elérhető megoldásokat kerestem.

A hajátültetésen is gondolkozni kezdtem. Az injekciótól és a műtéttől való félelmem azonban arra kényszerített, hogy erre még csak gondolni sem tudtam. Egy másik megoldás a hajdúsító volt. Először egy meg nem nevezett márkától vettem egyet. Sokkal jobban tetszett ez a megoldás, mint egy póthaj, és természetesebbnek tűnt számomra. A megvásárolt hajrögzítő azonban néhány óra múlva elkezdte kiengedni a festéket. Megpróbáltam jobb márkát találni, bízva a jobb eredményben. Aztán hozzám került a Gettik hajdúsító.

Az alkalmazás nagyon egyszerű volt, mindössze annyit kellett tennem, hogy megráztam a tartályt, és ráöntöttem a foltokra a vékony hajszálakkal.

Viszont ami a legjobban meglepett, az a természetes hatás volt. Nem úgy nézett ki, mint egy hajra fújt szín, hanem mint az igazi haj. A hajrögzítő szinte egész nap tart, és természetes hatást kelt. Mivel tudom, hogy genetikám miatt soha nem lesznek természetes vastag hajszálaim, a Gettik rostok visszahozták az elvesztett önbizalmamat és a lehetőséget, hogy élvezhessem a természetesen vastag haj érzését az áttetsző fejbőr nélkül.

Az alopecia areata diagnosztizálása után több, mint tíz évig küzdöttem a hajhullással, végül megtaláltam a számomra legmegfelelőbb, nem műtéti, megoldást.

A legnépszerűbb cikkek

Hajmaszk
Hajhullás

Hajmaszk: 6 legjobb kipróbálható hajmaszk

Hajunk rendszeresen ellenáll sok stressz és terhelésnek, amit a termikus formázás, a különböző frizurák készítése, a vegyszeres kezelések okoznak, de szenvednek egészségtelen életmódunktól is. Gyakran elhanyagoljuk őket, és nem látjuk el őket annyi vitaminnal és ásványi anyaggal, mint a szervezetünket. Nem csak a sampon használatával látja el őket a szükséges alapanyagokkal, hanem sokkal több kell hozzá. Minél több lehet például a hajmaszk használata.

Read More »
ulei de argan pentru par
Hajhullás

Argánolaj hajra

A marokkói argánfákból kivont argánolajat „folyékony aranynak” is nevezik az általa kínált előnyök széles skálája miatt. Amellett, hogy puha, sima és fiatalosabb bőrt ad, az argán hajolaj használata megváltoztathatja a haja életét. Afrikában az emberek évszázadok óta használják ezt az olajat. Az olaj számos módon javíthatja a hajat, de az egyik legnagyobb probléma, amelyet megoldhat, a hajnövekedés.

Read More »
Saw Palmetto Hair Loss
Hajhullás

A fűrészpálma és hatásai hajhullás ellen

Saw palmetto (lat. Serenoa repensis) az úgynevezett DHT inhibitor és az egyik hatékony természetes antiandrogén. A Saw palmetto – fűrészpálma képes blokkolni az 5-ɑ reduktáz izoenzimet (a DHT termeléséért felelős) és az androgén receptorokat a tüszősejteken, amelyekhez a DHT kötődik. Tabletták formájában vagy dermális oldatok és samponok részeként kapható, amelyek így elősegítik a DHT eltávolítását a fejbőrből.

Read More »
Hajhullás

A korpás haj és 7 tipp hogyan szabadulj meg tőle

A haj korpásodása krónikus fejbőrbetegség, amely Nyugat-Európában az emberek csaknem 50 százalékát érinti. Hogy hogyan szabaduljon meg a korpától? A hasznos tippek mellett 7 házi receptet és 1 hatékony korpásodás elleni sampont is bemutatunk.

Read More »
Hajnövesztés

Milyen összetételű legyen a hajnövesztő sampon?

Az internet tele van különféle tippekkel és trükkökkel a megfelelő és hatékony sampon kiválasztásához. Az ilyen samponok támogatják az egészséges hajnövekedést és a fejbőr egészségét. Létezik több lehetőség, ajánlott márkák, otthoni receptek, de hogyan válasszuk ki a legmegbízhatóbb megoldást a hajunk kezeléséhez?

Read More »