Tudjuk, hogyan lehet blokkolni a DHT-t – a hajhullás leggyakoribb okát

dht blocker

Tartalomjegyzék

Dihidrotesztoszteron – A DHT a tesztoszteron rendkívül aktív formája. A szervezetben az 5-alfa-reduktáz enzim alakítja DHT-vá. A DHT a tesztoszteron származéka, amely a mellékvesékben, a prosztatában és a fejbőrbe termelődnek – a hajtüszők faggyúmirigyeiben.

Hogyan hat a DHT a testben?

A DHT a tesztoszteron átalakításával keletkezik. A tesztoszteron nem csak a férfiak, hanem a nők testében is megtalálható hormon. Mind a tesztoszteron, mind a DHT, androgének vagy hormonok, amelyek hozzájárulnak a serdülőkorban megnyilvánuló férfi szexuális tulajdonságok kialakulásához. Ehhez a következőket soroljuk:

 • mély hang
 • a testszőrzet és az izomtömeg növekedése
 • a pénisz, a herezacskó, a herék növekedése és a spermiumtermelés kezdődése
 • a testzsír tárolásának változásai

A DHT azonban az életkor előrehaladtával sok szempontból előnyös. Segít fenntartani a teljes izomtömeget, támogatja a szexuális egészséget és a termékenységet. A férfiak testében nagy mennyiségű tesztoszteron található. Ennek körülbelül 10% -a alakul át DHT-vá az 5-alfa-reduktáz enzim segítségével. A DHT ezután bekerül a véráramba, szabadon áramlik benne míg eléri a fejbőrt. Itt kapcsolódik a tüszők receptoraihoz, amelyeket károsít. A tüszők zsugorodását okozza, amelyek már nem tudják támogatni az egészséges haj növekedését.

A DHT sötét oldala nem csak a hajhullás. Más módon is károsíthatja a testet. A szokatlanul magas DHT-szint a következő problémákkal jár:

 • lassítja a bőr gyógyulását sérülés után
 • megnagyobbodott prosztata
 • prosztatarák
 • szívkoszorúér-betegség

A DHT mint hajhullás oka

A tesztoszteronból történő származtatása után a dihidrotesztoszteron  a hajtüszők androgénreceptoraira kötődik a bőrben. A fej homlokterében, a fejbúbon (felső rész) és a fejbőrön lévő hajtüszők érzékenyebbek a DHT hatására. Ez jól látható a férfi – Norwood skálán, ahol a fej oldalán és hátulján lévő hajakat nem befolyásolta a DHT. Ezeken a területeken a hajtüszők jobban ellenállnak a DHT hatásának.

Ez a hormon jelzi az Anagén – a haj növekedési fázis végét, és rövid, átmeneti fázist okoz, amelyet Katagénnek hívnak. A DHT tesztoszteronból képződik – származik az 5α reduktáz enzim által. Számos komponens, mint például a finasterid célja ennek a reakciónak a blokkolása és ezáltal a növekedési fázist leállító jel leállítása. A dihidrotesztoszteron különféle gének aktiválásával működik, hogy a hajtüsző sejtjeinek halálát és így a haj hullását okozza. A DHT blokkolók ideiglenesen elnyomja ezeket a géneket, és segít megvédeni a hajat az idő előtti hajhullástól.

Miután a haj természetesen kihullik, belép egy Telogén nevű fázisba. A DHT blokkolók csökkenti a haj a Telogén fázisban töltött idejét azáltal, hogy stimulálja a géneket, hogy azok visszatérjenek az Anagén nevű növekedési fázisba.

„Érdekes tény, hogy bár a dihidrotesztoszteron pozitív hatással van a test szőrnövekedésére, negatív hatással van a hajnövekedésre.”

DHT és hajátültetés

Hajátültetés esetén a fejbőr ezen területei szolgálnak donorként, ahonnan a mintákat veszik. Ennek az új növekedési helyen lévő tulajdonságának köszönhetően az átültetett haj továbbra is megőrzi a DHT hatásaival szembeni ellenállást.

Dihidrotesztoszteron nőknél

Nőknél a dihidrotesztoszteron-szintjének emelkedését terhesség és menopauza alatt figyelték meg. A férfiakhoz hasonlóan a dihidrotesztoszteron a nőknél is destruktív hatással van a nő fejbőrében lévő hajtüszőkre. A női hajhullás és elvékonyodás mintázata azonban eltér a férfi hajétól.

Női mintázatú hajhullás: klinikai és patofiziológiai áttekintés => https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4560543/

Miért okoz a DHT hajhullást?

A fejbőrben a megnövekedett DHT-szintet az androgén alopecia egyik fő okának tekintik, és a fejbőrben kifejtett hatása a hajtüszőkre adott autoimmun válaszként írható le, amelyet idegen testként azonosít a testben, és elkezdi azok elpusztítását. A tüszők a DHT hatására összezsugorodnak, ami egyúttal gyengíti hajtermelést. A sérült hajtüszők elveszítik az egészséges haj termelésének képességét, és a hajszálak minden új ciklusban elvékonyodnak, elveszítik színüket, hosszúságukat, amíg teljesen el nem tűnnek vagy ki nem hullanak. A haj elvékonyodásának ezt a folyamatát miniatürizálásnak nevezik.

A hajtüszők zsugorodásának folyamata mellett a Dihidrotesztoszteron negatívan befolyásolja a hajciklust azáltal, hogy lerövidíti az anagén növekedési fázist, és arra kényszeríti a hajat, hogy idő előtt belépjen a telogén fázisba, ami viszont időelőtti hajhullást okoz. A hajhullás és a növekedés közötti egyensúlyhiány még súlyosabb, és a haj láthatóan vékonyodni kezd.

Mi hatékony a DHT hatása ellen?

Olyan termékek használatát javasoljuk, amelyek olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek segítenek blokkolni a testben és a fejbőrben a túlzott dihidrotesztoszteron termelést okozó külső vagy belső tényezőket. Ezek az úgynevezett DHT gátlók vagy inhibitorok.

Ajánljuk:

Azonnal oldja meg a vékony hajat! A látható fejbőr másodpercek alatt eltűnik.

DHT inhibitorok – gátlók

A DHT-gátlók olyan anyagok, amelyek a szervezetben az 5-ɑ reduktáz enzim aktivitásának gyengítésével kiküszöbölik a dihidrotesztoszteron termelését. Ugyanakkor korlátozzák a DHT destruktív folyamatait a hajtüszőkkel szemben.

1. FINASTERID (bővebben) >>

A finaszterid, mint szintetikus DHT-gátló, blokkolja a Dihidrotesztoszteron termelését, és így csökkenti annak hatását a hajtüszőkre. A piacon tabletta formájában kapható.

2. SAW PALMETTO – fűrészpálma (bővebben) >>

A Saw palmetto (fűrészpálma) (Serenoa repens) egy hatékony és természetes antiandrogén. A kivonat zsírsavakban és fitoszterolokban gazdag. A Saw palmetto képes blokkolni az 5-ɑ reduktáz izoenzimet (amely felelős a DHT termeléséért) és az androgén receptorokat a tüszősejteken, amelyekre a DHT kötődik. Általában tabletták formájában kapható, esetleg bőroldatok és samponok összetevéje, amelyek így felületesen elősegítik a DHT eltávolítását a fejbőr faggyúmirigyéből.

Mi történik, ha túl kevés a DHT a testében?

A magas DHT-szint növelheti bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát. Ha azonban túl kevés a DHT, akkor ez problémákat okozhat a serdülőkori szexuális fejlődésben. Az alacsony DHT-szint mindkét nemnél a serdülőkör későbbi fejlődését okozhatja. A nőknél azonban nem ennyira hatékony. A férfiaknál az alacsony DHT-szint felelős a következő problémákért:

 

 • a nemi szervek késői vagy elégtelen fejlődése (pénisz, herék)
 • a testzsír megoszlásának változásai, amelyek például ginekomasztiát okozhatnak
 • az agresszív prosztatarák kialakulásának fokozott kockázata

Miért érinti a DHT a különböző embereket másképp?

Az ember hajlamossága a hajhullásra genetikailag meghatározott, tehát a családban átadott tulajdonság. Ezért, ha ön férfi és az apja hajhullásban szenved a férfimintás kopaszodás miatt, nagyon valószínű, hogy az életkor előrehaladtával hasonló hajhullási mintát fog majd tapasztalni. És ha hajlamos a kopaszságra, akkor a DHT hatása a zsugorodó tüszőkre sokkal komolyabb lesz, mint más férfiaknál.

A fej mérete és alakja is befolyásolja azt, hogy a tüszők milyen gyorsan zsugorodnak a DHT miatt.

DHT és a kopaszodás

A haj és a testszőrzet a bőr alatti szerkezetekben növekszik, amelyeket tüszőknek neveznek. Ezek apró kapszulák vagy tartályok, amelyek mindegyike egy hajszálat vagy egy szőrszálat tartalmaz. A hajszállak és a szőrszállak ezekből a tüszőkből nőnek ki, átmennek a növekedési cikluson. Az ilyen aktív növekedés két-hat évig tart. Akár borotválja, vagy lenyírja a haját, a haj vagy a szőrszál tovább nő a tüszőbe fogott gyökérből. Ennek a ciklusnak a végén a haj nyugalmi szakaszba lép. Rövid ideig tartózkodik benne, majd a harmadik szakaszban néhány hónapon belül kihullik. Eddig a tüszőnek volt ideje regenerálódni, ezért azonnal új hajszál kezd kialakulni, és a ciklus újra kezdődik.

Az androgének magas szintje, beleértve a DHT-t is, összezsugoríthatják a tüszőket. Ezzel egyidőben lerövidítik a növekedési ciklust. A kisebb méretű tüsző vékonyabb és törékenyebb hajat jelent. A rövidebb növekedési ciklus gyorsabb hajhullást jelent. A DHT azonban meghosszabbítja azt az időt is, amely a tüsző regenerálódásához és az új haj kialakulásához szükséges, amikor a régi kihullik.

Néhány ember hajlamosabb a DHT a fejbőrre gyakorolt ​​hatására. Ennek oka az androgén receptor gének változásai. Az androgén receptorok olyan fehérjék, amelyek elősegítik a hormonok, például a tesztoszteron és a DHT megkötését. Az ilyen kötések normális és általános hormonális folyamatokat eredményeznek, például a testszőrzet növekedését.

Azonban, ha az androgénreceptor-gének variációi kezdődnek el, a fejbőrön lévő tüszők androgén-fogékonysága növekedhet. Ennek eredményeként nagyobb az esélye az androgén alopecia, azaz a férfias típusú hajhullás kialakulásának.

A férfi kopaszság genetikai előrejelzése => https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5308812/

DHT a tesztoszteronnal szemben

A tesztoszteron a leggyakoribb és a legaktívabb androgén a férfi testben. Számos szexuális és fiziológiai folyamatért felelős a testben:

 • a test androgénszintjének szabályozása
 • a spermiumtermelés szabályozása
 • csontsűrűség és izomtömeg biztosítása
 • segítséget nyújt a zsír eloszlásában a testben
 • a hangulatok és érzelmek szabályozása

A DHT a tesztoszteron rendkívül aktív formája. A DHT részt vesz néhány fiziológiai folyamatban és szexuális funkcióban, mint például a tesztoszteronban. Azonban sokkal erősebb. A DHT sokáig képes kötődni az androgénreceptorhoz, ezáltal növelve annak hatását az egész testre.

Hogyan csökkenthető a DHT mennyisége

Számos kezelés létezik a DHT-vel kapcsolatos hajhullás kezelésére. Kifejezetten a DHT termelésére és a receptorokhoz való kötődésére összpontosítanak. Két fő típus létezik:

 

 • DHT-gátlók: megakadályozzák a DHT megkötését az 5-alfa-reduktáz receptorokhoz, még a hajtüszőkön is
 • DHT inhibitorok: csökkentik a DHT termelését

Hormonális kezelés: DHT-inhibitorok

A hormonális kezelés elnyomja a hajhullás fő okát, amely a dihidrotesztoszteron (DHT) hormon szintjének megnövekedett termelése a testben és a fejbőrben.

A DHT-inhibitorok olyan természetes vagy szintetikus anyagok, amelyek blokkolják az 5-alfa-reduktáz izoenzimek aktivitását a testünkben, megakadályozva ezzel a tesztoszteron DHT-vá történő átalakulását. Ily módon fokozatosan csökkentik a DHT szintjét a szervezetben.

Így a DHT hormon nem tud kötődni az androgén receptorokhoz, és a hajtüszők nem zsugorodnak tovább. A hajtüszők degenerációjának és halálának folyamata jelentősen lelassul vagy megáll, és sok hajtüsző fokozatosan folytatja tevékenységét, és új hajszálat kezd termelni.

A DHT inhibitorok kétféleképpen használhatók:

Szisztémás alkalmazás – inhibitor tabletta formájában, amely után a gyógyszer bejut a véráramunkba.

Lokális alkalmazás – az inhibitor bőroldat vagy sampon formájában van, és a fejbőrön keresztül jut be a testbe.

A megbízható DHT-inhibitorok közzé a hajhullás kezelésére a következőket sorsoljuk:

 1. Saw Palmetto kivonat 320mg
 2. Finasterid 1mg (Propecia)

Saw Palmetto kivonat természetes anyag, amely segít megakadályozni a hajhullást a test DHT-szintjének enyhe emelkedésénél.

A finasterid egy olyan hatóanyag, amely gátolja az 1-es típusú izoenzim 5-alfa-reduktázt, és hatékony a szervezetben lévő magasabb DHT szint esetén.

A legerősebb ismert DHT inhibitor a Dutasterid (Avodart) 0,5 mg, amely gátolja az 1-es és a 2-es típusú izoenzim-5-alfa reduktázokat is. A dutasterid hatékonysága a hajhullás kezelésében azonban megkérdőjelezhető, mivel annak hatékonyságát bemutató klinikai tanulmány váratlanul leállt és nem folytatódott.

A kezelés hatásának megsokszorozásához nagyon jó a DHT-inhibitorokat hatékony értágítóval és rendszeres lézerfénnyel történő kezeléssel kombinálni.

Figyelmeztetés:

Míg a Saw Palmetto kivonat hatékonyan kezeli a hajhullást férfiaknál és nőknél is, addig a Finasteride és a Dutasteride csak férfiak számára alkalmas. A terhes nők nem is foghatják meg ezeket a gyógyszereket, mivel a bőrön keresztül könnyen felszívódhatnak a testbe, ami fejlődési rendellenességeket okozhat a férfi magzat külső nemi szerveiben.

Miért fontosak a DHT-inhibitorok a hajhullás kezelésében?

Az androgén alopeciát vagy férfi, vagy női hajhullást genetikai és környezeti tényezők váltják ki. Míg a férfiaknál a hajszál a leggyakrabban a halánték, a homlok és a fejbúb területén hullik, addig a nők diffúz hajhullást tapasztalnak a fejbőr fejtetőjének területén, miközben a hajvonal megőrizve marad.

Az androgén alopecia hajhullását az androgéneknek nevezett férfi szteroid hormonok szintjének változásai, valamint az androgén receptor gén eltérései okozzák. Az androgének fontosak a férfiak szexuális fejlődésében, különösen a születés előtt és a serdülőkor alatt. Szabályozzák a faggyúmirigyeket, az apokrin mirigyeket és a libidót (nemi vágy). Az életkor előrehaladtával az androgének serkentik a szőr növekedését az arcon, de megakadályozzák a haj növekedését az halánték és a fejbúb területén. Ezt a jelenséget androgén paradoxonnak nevezik.

Az androgén alopeciában (AGA) szenvedő férfiaknál általában alacsonyabb a teljes tesztoszteron szint, magasabb a szabad tesztoszteron szint és a szabad androgének szintje is, beleértve a dihidrotesztoszteron (DHT) szintjét. A tesztoszteront DHT-vá alakító enzim az 5-alfa-reduktáz néven ismert. Ez az enzim 3 izoenzimmel rendelkezik (5-alfa-R1, 5-alfa-R2 és 5-alfa-R3). Az AGA-ban szenvedő férfiaknál magasabb az 5-alfa-R1 izoenzim szintje a fejbőrben, mint az AGA-ban nem szenvedő férfiaknál. Ezért a hajhullás kezelése elsősorban a DHT hormon szintjének csökkentésére összpontosít, amely a hajtüszők méretnek kisebbedését és degenerációját okozza.

Az egyes hajtüszők átalakíthatják a mellékvese szteroid hormonokat 5-alfa-DHT-vá, ami a DHT másik intrafollikuláris forrása lehet. Hajhullással küzdő fiatal férfiaknál emelkedett dehidroepiandroszteron (DHEA) szintet figyeltek meg a vizeletben és magasabb dehidroepiandroszteron-szulfát (DHEAS) értékeket a vérszérumban. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a DHEAS fontos endokrin tényezőként működhet az androgén alopecia kiváltásában.

A hajtüszők növekedési és nyugalmi fázisa összefügg az inzulinszerű növekedési faktor (IGF) aktivitásával a bőr papillájában, amelyet a DHT hormon befolyásol. A laboratóriumi vizsgálatban kiderült, hogy a DHT megakadályozza a haj növekedését azáltal, hogy gátolja az IGF-1-et a dermális papillában. Az IGF és az alkalikus foszfatáz szintjének csökkenésével akadályozva van a haj növekedése és a hajtüszők állapota romlik.

Az androgén alopecia okozta hajhullás kezelése elsősorban a szabad androgének, különösen a dihidrotesztoszteron (DHT) csökkentésére összpontosít a testben és a fejbőrön. A DHT-inhibitoroknak nevezett anyagokat használják a DHT-szint csökkentésére, amelyek közül a leghatékonyabbak a Saw Palmetto kivonat (10: 1 / 85-95%) és a finasterid. A DHT-inhibitorok lágy kapszulák (Saw Palmetto kivonat napi 320 mg dózisban) vagy tabletták (finasterid napi 1 mg dózisban) és sampon (Saw Palmetto kivonat) vagy bőroldat (Saw Palmetto kivonat vagy finasterid) formájában is alkalmazhatók. A DHT inhibitor több formájának (kapszula + sampon + bőroldat) kombinációja a kezelés szinergikus hatását és a kezelés hatásainak megsokszorozódását eredményezi. Míg a természetes Saw Palmetto kivonat alkalmas férfiaknak és nőknek egyaránt, a szintetikus finasteridet csak férfiak használhatják, a nőknek semmilyen formában nem szabad szedniük a finasteridet.

A DHT-inhibitorok fokozatosan csökkentik a DHT-szintjét. A kezelés célja a fejbőr DHT szintjének csökkentése az androgén receptorok érzékenységi küszöbértéke alá, hogy a hajhagymák ne reagáljanak az androgének jelenlétére. Megfelelő DHT-szint mellett a hajtüszők fokozatosan regenerálódhatnak, elkezdhetnek vastagabb és hosszabb hajat termelni, és visszatérhetnek a normális növekedési ciklusba.

Áttekintés az 5α-reduktáz inhibitorokról => https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0039128X09002359

A leghatékonyabb DHT inhibitorok

Finasterid

A Finasterid (Proscar, Propecia) szájon át bevehető vényköteles gyógyszer. A kutatások szerint a sikeraránya 87% -os és kevés mellékhatása van.

A finasterid az 5-alfa-reduktáz fehérjékhez kötődik, megakadályozva a DHT-kötődést. Így a DHT nem tud kötődni a hajtüszők receptoraihoz, és nem kényszeríti őket zsugorodásra.

Minoxidil

A minoxidil (rogaine) perifériás értágítóként ismert. Ez azt jelenti, hogy segít a vénák kitágításában és ellazításában, hogy a vér könnyebben átfolyhasson rajtuk. Magas vérnyomás elleni gyógyszerként használják. Ugyanakkor támogatja a haj növekedését, ha lokálisan alkalmazzák a fejbőrre.

Biotín

A biotin – H-vitamin, egy természetes B-vitamin, amely elősegíti az elfogyasztott ételek és italok energiává történő átalakítását, amelyet a test aztán felhasznál. A biotin emellett segít növelni és fenntartani a keratin szintjét, amely a hajban, a körmökben és a bőrben található fehérje. Segíti a haj növekedését és támogatja a meglévő haj egészségét, megakadályozva a kihullását.

A biotin szájon át bevehető táplálék-kiegészítőként alkalmazható, de megtalálható a tojássárgájában, a diófélékben és a teljes kiőrlésű gabonákban is.

Pygeum africanum (afrikai szilvafa) kérge

A Pygeum növényi készítmény, kivonat az afrikai szilvafa kérgéből. Szájon át alkalmazható.

Egy potenciálisan előnyös hatóanyagként ismert a megnagyobbodott prosztata és a prosztatagyulladás kezelésében, mivel képes blokkolni a DHT-t. Ezért a DHT okozta hajhullás megfelelő kezelésének is tekintik. Eddig azonban nem áll rendelkezésre elegendő kutatás a pygeum kéreg kivonat sikeres DHT gátló eredményességének megerősítésére.

Tökmagolaj

Egy másik sikeres DHT gátló a tökmagolaj. Ezt a tényt megerősíti a haj növekedésének 40% -os javulása, amely egy 24 hetes vizsgálat eredménye volt, ahol 400 milligramm tökmagolaj napi használatát vizsgálták.

A tökmagolaj hatása az androgén alopeciás férfiak hajnövekedésére => https://www.hindawi.com/journals/ecam/2014/549721/

Koffein

Nagyon kevés kutatás van arról, hogy a koffein valóban képes-e támogatni a haj növekedését. Állítólag az alábbiak szerint segít megelőzni a hajhullást:

 

 • a haj hosszabb növését erdeményezi
 • meghosszabbítja a haj növekedési fázisát
 • támogatja a keratin előállítását

B12 és B6 vitaminok

A B komplex vitaminok, különösen a B6 és B12 vitaminok hiánya számos tünetet okozhat, beleértve a haj elvékonyodását és a hajhullást.

A B-vitaminok fontosak az általános egészségi állapot megőrzésének szempontjából. És bár nem tudják pótolni a kihullott hajat, erősebbé és egészségesebbé teszik a hajszállakat. A B6 és B12 vitaminok javítják a fejbőr és maguk a tüszők vérellátását.

Többet a vitaminokról a hajhullás ellen >>

A DHT gátlók mellékhatásai

A DHT-gátlók egyes jelentett mellékhatásai a következők:

 

 • merevedési zavar
 • korai magömlés vagy késleltetett magömlés
 • a zsír és a gyengeség érzésének túlzott fejlődése a mellek területén
 • kiütés
 • betegség érzete
 • hányás
 • a testszőr sötétedése és megvastagodása az arcon és a felső testen
 • pangásos szívelégtelenség a só- vagy vízvisszatartás miatt (különösen a minoxidil szedésekor).

Összegzés

A DHT a férfias típusú hajhullás jól ismert és legfőbb oka. Összefügg a hajhullás természetes genetikai hajlamaival, valamint a testben az öregedéssel bekövetkező természetes folyamatokkal.

A DHT-vel kapcsolatos hajhullás kezelésére léteznek megoldások. A hajhullás lassítható, szünetelhet egy ideig, de nem szüntethető meg teljesen. Ennek ellenére legalább a lelassítása és a veszteségek csökkentése javíthatja a férfi önbizalmát.

A legnépszerűbb cikkek

Hajmaszk
Hajhullás

Hajmaszk: 6 legjobb kipróbálható hajmaszk

Hajunk rendszeresen ellenáll sok stressz és terhelésnek, amit a termikus formázás, a különböző frizurák készítése, a vegyszeres kezelések okoznak, de szenvednek egészségtelen életmódunktól is. Gyakran elhanyagoljuk őket, és nem látjuk el őket annyi vitaminnal és ásványi anyaggal, mint a szervezetünket. Nem csak a sampon használatával látja el őket a szükséges alapanyagokkal, hanem sokkal több kell hozzá. Minél több lehet például a hajmaszk használata.

Read More »
ulei de argan pentru par
Hajhullás

Argánolaj hajra

A marokkói argánfákból kivont argánolajat „folyékony aranynak” is nevezik az általa kínált előnyök széles skálája miatt. Amellett, hogy puha, sima és fiatalosabb bőrt ad, az argán hajolaj használata megváltoztathatja a haja életét. Afrikában az emberek évszázadok óta használják ezt az olajat. Az olaj számos módon javíthatja a hajat, de az egyik legnagyobb probléma, amelyet megoldhat, a hajnövekedés.

Read More »
Saw Palmetto Hair Loss
Hajhullás

A fűrészpálma és hatásai hajhullás ellen

Saw palmetto (lat. Serenoa repensis) az úgynevezett DHT inhibitor és az egyik hatékony természetes antiandrogén. A Saw palmetto – fűrészpálma képes blokkolni az 5-ɑ reduktáz izoenzimet (a DHT termeléséért felelős) és az androgén receptorokat a tüszősejteken, amelyekhez a DHT kötődik. Tabletták formájában vagy dermális oldatok és samponok részeként kapható, amelyek így elősegítik a DHT eltávolítását a fejbőrből.

Read More »
Hajhullás

A korpás haj és 7 tipp hogyan szabadulj meg tőle

A haj korpásodása krónikus fejbőrbetegség, amely Nyugat-Európában az emberek csaknem 50 százalékát érinti. Hogy hogyan szabaduljon meg a korpától? A hasznos tippek mellett 7 házi receptet és 1 hatékony korpásodás elleni sampont is bemutatunk.

Read More »
Hajnövesztés

Milyen összetételű legyen a hajnövesztő sampon?

Az internet tele van különféle tippekkel és trükkökkel a megfelelő és hatékony sampon kiválasztásához. Az ilyen samponok támogatják az egészséges hajnövekedést és a fejbőr egészségét. Létezik több lehetőség, ajánlott márkák, otthoni receptek, de hogyan válasszuk ki a legmegbízhatóbb megoldást a hajunk kezeléséhez?

Read More »