Tudjuk, hogyan lehet blokkolni a DHT-t – a hajhullás leggyakoribb okát

Szerző: | febr 19, 2021 | Alopecia, Hajhullás | 2 hozzászólás

Dihidrotesztoszteron – A DHT a tesztoszteron rendkívül aktív formája. A szervezetben az 5-alfa-reduktáz enzim alakítja DHT-vá. A DHT a tesztoszteron származéka, amely a mellékvesékben, a prosztatában és a fejbőrbe termelődnek – a hajtüszők faggyúmirigyeiben.

Hogyan hat a DHT a testben?

A DHT a tesztoszteron átalakításával keletkezik. A tesztoszteron nem csak a férfiak, hanem a nők testében is megtalálható hormon. Mind a tesztoszteron, mind a DHT, androgének vagy hormonok, amelyek hozzájárulnak a serdülőkorban megnyilvánuló férfi szexuális tulajdonságok kialakulásához. Ehhez a következőket soroljuk:

 • mély hang
 • a testszőrzet és az izomtömeg növekedése
 • a pénisz, a herezacskó, a herék növekedése és a spermiumtermelés kezdődése
 • a testzsír tárolásának változásai

A DHT azonban az életkor előrehaladtával sok szempontból előnyös. Segít fenntartani a teljes izomtömeget, támogatja a szexuális egészséget és a termékenységet. A férfiak testében nagy mennyiségű tesztoszteron található. Ennek körülbelül 10% -a alakul át DHT-vá az 5-alfa-reduktáz enzim segítségével. A DHT ezután bekerül a véráramba, szabadon áramlik benne míg eléri a fejbőrt. Itt kapcsolódik a tüszők receptoraihoz, amelyeket károsít. A tüszők zsugorodását okozza, amelyek már nem tudják támogatni az egészséges haj növekedését.

A DHT sötét oldala nem csak a hajhullás. Más módon is károsíthatja a testet. A szokatlanul magas DHT-szint a következő problémákkal jár:

 • lassítja a bőr gyógyulását sérülés után
 • megnagyobbodott prosztata
 • prosztatarák
 • szívkoszorúér-betegség

A DHT mint hajhullás oka

A tesztoszteronból történő származtatása után a dihidrotesztoszteron  a hajtüszők androgénreceptoraira kötődik a bőrben. A fej homlokterében, a fejbúbon (felső rész) és a fejbőrön lévő hajtüszők érzékenyebbek a DHT hatására. Ez jól látható a férfi – Norwood skálán, ahol a fej oldalán és hátulján lévő hajakat nem befolyásolta a DHT. Ezeken a területeken a hajtüszők jobban ellenállnak a DHT hatásának.

Ez a hormon jelzi az Anagén – a haj növekedési fázis végét, és rövid, átmeneti fázist okoz, amelyet Katagénnek hívnak. A DHT tesztoszteronból képződik – származik az 5α reduktáz enzim által. Számos komponens, mint például a finasterid célja ennek a reakciónak a blokkolása és ezáltal a növekedési fázist leállító jel leállítása. A dihidrotesztoszteron különféle gének aktiválásával működik, hogy a hajtüsző sejtjeinek halálát és így a haj hullását okozza. A DHT blokkolók ideiglenesen elnyomja ezeket a géneket, és segít megvédeni a hajat az idő előtti hajhullástól.

Miután a haj természetesen kihullik, belép egy Telogén nevű fázisba. A DHT blokkolók csökkenti a haj a Telogén fázisban töltött idejét azáltal, hogy stimulálja a géneket, hogy azok visszatérjenek az Anagén nevű növekedési fázisba.

“Érdekes tény, hogy bár a dihidrotesztoszteron pozitív hatással van a test szőrnövekedésére, negatív hatással van a hajnövekedésre.”

DHT és hajátültetés

Hajátültetés esetén a fejbőr ezen területei szolgálnak donorként, ahonnan a mintákat veszik. Ennek az új növekedési helyen lévő tulajdonságának köszönhetően az átültetett haj továbbra is megőrzi a DHT hatásaival szembeni ellenállást.

Dihidrotesztoszteron nőknél

Nőknél a dihidrotesztoszteron-szintjének emelkedését terhesség és menopauza alatt figyelték meg. A férfiakhoz hasonlóan a dihidrotesztoszteron a nőknél is destruktív hatással van a nő fejbőrében lévő hajtüszőkre. A női hajhullás és elvékonyodás mintázata azonban eltér a férfi hajétól.

Női mintázatú hajhullás: klinikai és patofiziológiai áttekintés => https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4560543/

Miért okoz a DHT hajhullást?

A fejbőrben a megnövekedett DHT-szintet az androgén alopecia egyik fő okának tekintik, és a fejbőrben kifejtett hatása a hajtüszőkre adott autoimmun válaszként írható le, amelyet idegen testként azonosít a testben, és elkezdi azok elpusztítását. A tüszők a DHT hatására összezsugorodnak, ami egyúttal gyengíti hajtermelést. A sérült hajtüszők elveszítik az egészséges haj termelésének képességét, és a hajszálak minden új ciklusban elvékonyodnak, elveszítik színüket, hosszúságukat, amíg teljesen el nem tűnnek vagy ki nem hullanak. A haj elvékonyodásának ezt a folyamatát miniatürizálásnak nevezik.

A hajtüszők zsugorodásának folyamata mellett a Dihidrotesztoszteron negatívan befolyásolja a hajciklust azáltal, hogy lerövidíti az anagén növekedési fázist, és arra kényszeríti a hajat, hogy idő előtt belépjen a telogén fázisba, ami viszont időelőtti hajhullást okoz. A hajhullás és a növekedés közötti egyensúlyhiány még súlyosabb, és a haj láthatóan vékonyodni kezd.

Mi hatékony a DHT hatása ellen?

Olyan termékek használatát javasoljuk, amelyek olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek segítenek blokkolni a testben és a fejbőrben a túlzott dihidrotesztoszteron termelést okozó külső vagy belső tényezőket. Ezek az úgynevezett DHT gátlók vagy inhibitorok.

Ajánljuk:

Gettik hajvastagító szálak

Azonnal oldja meg a vékony hajat! A látható fejbőr másodpercek alatt eltűnik.

gettik hajvastagító szálak

4 295 Ft

DHT inhibitorok – gátlók

A DHT-gátlók olyan anyagok, amelyek a szervezetben az 5-ɑ reduktáz enzim aktivitásának gyengítésével kiküszöbölik a dihidrotesztoszteron termelését. Ugyanakkor korlátozzák a DHT destruktív folyamatait a hajtüszőkkel szemben.

1. FINASTERID (bővebben) >>

A finaszterid, mint szintetikus DHT-gátló, blokkolja a Dihidrotesztoszteron termelését, és így csökkenti annak hatását a hajtüszőkre. A piacon tabletta formájában kapható.

2. SAW PALMETTO – fűrészpálma (bővebben) >>

A Saw palmetto (fűrészpálma) (Serenoa repens) egy hatékony és természetes antiandrogén. A kivonat zsírsavakban és fitoszterolokban gazdag. A Saw palmetto képes blokkolni az 5-ɑ reduktáz izoenzimet (amely felelős a DHT termeléséért) és az androgén receptorokat a tüszősejteken, amelyekre a DHT kötődik. Általában tabletták formájában kapható, esetleg bőroldatok és samponok összetevéje, amelyek így felületesen elősegítik a DHT eltávolítását a fejbőr faggyúmirigyéből.

Mi történik, ha túl kevés a DHT a testében?

A magas DHT-szint növelheti bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát. Ha azonban túl kevés a DHT, akkor ez problémákat okozhat a serdülőkori szexuális fejlődésben. Az alacsony DHT-szint mindkét nemnél a serdülőkör későbbi fejlődését okozhatja. A nőknél azonban nem ennyira hatékony. A férfiaknál az alacsony DHT-szint felelős a következő problémákért:

 

 • a nemi szervek késői vagy elégtelen fejlődése (pénisz, herék)
 • a testzsír megoszlásának változásai, amelyek például ginekomasztiát okozhatnak
 • az agresszív prosztatarák kialakulásának fokozott kockázata

Miért érinti a DHT a különböző embereket másképp?

Az ember hajlamossága a hajhullásra genetikailag meghatározott, tehát a családban átadott tulajdonság. Ezért, ha ön férfi és az apja hajhullásban szenved a férfimintás kopaszodás miatt, nagyon valószínű, hogy az életkor előrehaladtával hasonló hajhullási mintát fog majd tapasztalni. És ha hajlamos a kopaszságra, akkor a DHT hatása a zsugorodó tüszőkre sokkal komolyabb lesz, mint más férfiaknál.

A fej mérete és alakja is befolyásolja azt, hogy a tüszők milyen gyorsan zsugorodnak a DHT miatt.

DHT és a kopaszodás

A haj és a testszőrzet a bőr alatti szerkezetekben növekszik, amelyeket tüszőknek neveznek. Ezek apró kapszulák vagy tartályok, amelyek mindegyike egy hajszálat vagy egy szőrszálat tartalmaz. A hajszállak és a szőrszállak ezekből a tüszőkből nőnek ki, átmennek a növekedési cikluson. Az ilyen aktív növekedés két-hat évig tart. Akár borotválja, vagy lenyírja a haját, a haj vagy a szőrszál tovább nő a tüszőbe fogott gyökérből. Ennek a ciklusnak a végén a haj nyugalmi szakaszba lép. Rövid ideig tartózkodik benne, majd a harmadik szakaszban néhány hónapon belül kihullik. Eddig a tüszőnek volt ideje regenerálódni, ezért azonnal új hajszál kezd kialakulni, és a ciklus újra kezdődik.

Az androgének magas szintje, beleértve a DHT-t is, összezsugoríthatják a tüszőket. Ezzel egyidőben lerövidítik a növekedési ciklust. A kisebb méretű tüsző vékonyabb és törékenyebb hajat jelent. A rövidebb növekedési ciklus gyorsabb hajhullást jelent. A DHT azonban meghosszabbítja azt az időt is, amely a tüsző regenerálódásához és az új haj kialakulásához szükséges, amikor a régi kihullik.

Néhány ember hajlamosabb a DHT a fejbőrre gyakorolt ​​hatására. Ennek oka az androgén receptor gének változásai. Az androgén receptorok olyan fehérjék, amelyek elősegítik a hormonok, például a tesztoszteron és a DHT megkötését. Az ilyen kötések normális és általános hormonális folyamatokat eredményeznek, például a testszőrzet növekedését.

Azonban, ha az androgénreceptor-gének variációi kezdődnek el, a fejbőrön lévő tüszők androgén-fogékonysága növekedhet. Ennek eredményeként nagyobb az esélye az androgén alopecia, azaz a férfias típusú hajhullás kialakulásának.

A férfi kopaszság genetikai előrejelzése => https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5308812/

DHT a tesztoszteronnal szemben

A tesztoszteron a leggyakoribb és a legaktívabb androgén a férfi testben. Számos szexuális és fiziológiai folyamatért felelős a testben:

 • a test androgénszintjének szabályozása
 • a spermiumtermelés szabályozása
 • csontsűrűség és izomtömeg biztosítása
 • segítséget nyújt a zsír eloszlásában a testben
 • a hangulatok és érzelmek szabályozása

A DHT a tesztoszteron rendkívül aktív formája. A DHT részt vesz néhány fiziológiai folyamatban és szexuális funkcióban, mint például a tesztoszteronban. Azonban sokkal erősebb. A DHT sokáig képes kötődni az androgénreceptorhoz, ezáltal növelve annak hatását az egész testre.

Hogyan csökkenthető a DHT mennyisége

Számos kezelés létezik a DHT-vel kapcsolatos hajhullás kezelésére. Kifejezetten a DHT termelésére és a receptorokhoz való kötődésére összpontosítanak. Két fő típus létezik:

 

 • DHT-gátlók: megakadályozzák a DHT megkötését az 5-alfa-reduktáz receptorokhoz, még a hajtüszőkön is
 • DHT inhibitorok: csökkentik a DHT termelését

Hormonális kezelés: DHT-inhibitorok

A hormonális kezelés elnyomja a hajhullás fő okát, amely a dihidrotesztoszteron (DHT) hormon szintjének megnövekedett termelése a testben és a fejbőrben.

A DHT-inhibitorok olyan természetes vagy szintetikus anyagok, amelyek blokkolják az 5-alfa-reduktáz izoenzimek aktivitását a testünkben, megakadályozva ezzel a tesztoszteron DHT-vá történő átalakulását. Ily módon fokozatosan csökkentik a DHT szintjét a szervezetben.

Így a DHT hormon nem tud kötődni az androgén receptorokhoz, és a hajtüszők nem zsugorodnak tovább. A hajtüszők degenerációjának és halálának folyamata jelentősen lelassul vagy megáll, és sok hajtüsző fokozatosan folytatja tevékenységét, és új hajszálat kezd termelni.

A DHT inhibitorok kétféleképpen használhatók:

Szisztémás alkalmazás – inhibitor tabletta formájában, amely után a gyógyszer bejut a véráramunkba.

Lokális alkalmazás – az inhibitor bőroldat vagy sampon formájában van, és a fejbőrön keresztül jut be a testbe.

A megbízható DHT-inhibitorok közzé a hajhullás kezelésére a következőket sorsoljuk:

 1. Saw Palmetto kivonat 320mg
 2. Finasterid 1mg (Propecia)

Saw Palmetto kivonat természetes anyag, amely segít megakadályozni a hajhullást a test DHT-szintjének enyhe emelkedésénél.

A finasterid egy olyan hatóanyag, amely gátolja az 1-es típusú izoenzim 5-alfa-reduktázt, és hatékony a szervezetben lévő magasabb DHT szint esetén.

A legerősebb ismert DHT inhibitor a Dutasterid (Avodart) 0,5 mg, amely gátolja az 1-es és a 2-es típusú izoenzim-5-alfa reduktázokat is. A dutasterid hatékonysága a hajhullás kezelésében azonban megkérdőjelezhető, mivel annak hatékonyságát bemutató klinikai tanulmány váratlanul leállt és nem folytatódott.

A kezelés hatásának megsokszorozásához nagyon jó a DHT-inhibitorokat hatékony értágítóval és rendszeres lézerfénnyel történő kezeléssel kombinálni.

Figyelmeztetés:

Míg a Saw Palmetto kivonat hatékonyan kezeli a hajhullást férfiaknál és nőknél is, addig a Finasteride és a Dutasteride csak férfiak számára alkalmas. A terhes nők nem is foghatják meg ezeket a gyógyszereket, mivel a bőrön keresztül könnyen felszívódhatnak a testbe, ami fejlődési rendellenességeket okozhat a férfi magzat külső nemi szerveiben.

Miért fontosak a DHT-inhibitorok a hajhullás kezelésében?

Az androgén alopeciát vagy férfi, vagy női hajhullást genetikai és környezeti tényezők váltják ki. Míg a férfiaknál a hajszál a leggyakrabban a halánték, a homlok és a fejbúb területén hullik, addig a nők diffúz hajhullást tapasztalnak a fejbőr fejtetőjének területén, miközben a hajvonal megőrizve marad.

Az androgén alopecia hajhullását az androgéneknek nevezett férfi szteroid hormonok szintjének változásai, valamint az androgén receptor gén eltérései okozzák. Az androgének fontosak a férfiak szexuális fejlődésében, különösen a születés előtt és a serdülőkor alatt. Szabályozzák a faggyúmirigyeket, az apokrin mirigyeket és a libidót (nemi vágy). Az életkor előrehaladtával az androgének serkentik a szőr növekedését az arcon, de megakadályozzák a haj növekedését az halánték és a fejbúb területén. Ezt a jelenséget androgén paradoxonnak nevezik.

Az androgén alopeciában (AGA) szenvedő férfiaknál általában alacsonyabb a teljes tesztoszteron szint, magasabb a szabad tesztoszteron szint és a szabad androgének szintje is, beleértve a dihidrotesztoszteron (DHT) szintjét. A tesztoszteront DHT-vá alakító enzim az 5-alfa-reduktáz néven ismert. Ez az enzim 3 izoenzimmel rendelkezik (5-alfa-R1, 5-alfa-R2 és 5-alfa-R3). Az AGA-ban szenvedő férfiaknál magasabb az 5-alfa-R1 izoenzim szintje a fejbőrben, mint az AGA-ban nem szenvedő férfiaknál. Ezért a hajhullás kezelése elsősorban a DHT hormon szintjének csökkentésére összpontosít, amely a hajtüszők méretnek kisebbedését és degenerációját okozza.

Az egyes hajtüszők átalakíthatják a mellékvese szteroid hormonokat 5-alfa-DHT-vá, ami a DHT másik intrafollikuláris forrása lehet. Hajhullással küzdő fiatal férfiaknál emelkedett dehidroepiandroszteron (DHEA) szintet figyeltek meg a vizeletben és magasabb dehidroepiandroszteron-szulfát (DHEAS) értékeket a vérszérumban. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a DHEAS fontos endokrin tényezőként működhet az androgén alopecia kiváltásában.

A hajtüszők növekedési és nyugalmi fázisa összefügg az inzulinszerű növekedési faktor (IGF) aktivitásával a bőr papillájában, amelyet a DHT hormon befolyásol. A laboratóriumi vizsgálatban kiderült, hogy a DHT megakadályozza a haj növekedését azáltal, hogy gátolja az IGF-1-et a dermális papillában. Az IGF és az alkalikus foszfatáz szintjének csökkenésével akadályozva van a haj növekedése és a hajtüszők állapota romlik.

Az androgén alopecia okozta hajhullás kezelése elsősorban a szabad androgének, különösen a dihidrotesztoszteron (DHT) csökkentésére összpontosít a testben és a fejbőrön. A DHT-inhibitoroknak nevezett anyagokat használják a DHT-szint csökkentésére, amelyek közül a leghatékonyabbak a Saw Palmetto kivonat (10: 1 / 85-95%) és a finasterid. A DHT-inhibitorok lágy kapszulák (Saw Palmetto kivonat napi 320 mg dózisban) vagy tabletták (finasterid napi 1 mg dózisban) és sampon (Saw Palmetto kivonat) vagy bőroldat (Saw Palmetto kivonat vagy finasterid) formájában is alkalmazhatók. A DHT inhibitor több formájának (kapszula + sampon + bőroldat) kombinációja a kezelés szinergikus hatását és a kezelés hatásainak megsokszorozódását eredményezi. Míg a természetes Saw Palmetto kivonat alkalmas férfiaknak és nőknek egyaránt, a szintetikus finasteridet csak férfiak használhatják, a nőknek semmilyen formában nem szabad szedniük a finasteridet.

A DHT-inhibitorok fokozatosan csökkentik a DHT-szintjét. A kezelés célja a fejbőr DHT szintjének csökkentése az androgén receptorok érzékenységi küszöbértéke alá, hogy a hajhagymák ne reagáljanak az androgének jelenlétére. Megfelelő DHT-szint mellett a hajtüszők fokozatosan regenerálódhatnak, elkezdhetnek vastagabb és hosszabb hajat termelni, és visszatérhetnek a normális növekedési ciklusba.

Áttekintés az 5α-reduktáz inhibitorokról => https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0039128X09002359

A leghatékonyabb DHT inhibitorok

Finasterid

A Finasterid (Proscar, Propecia) szájon át bevehető vényköteles gyógyszer. A kutatások szerint a sikeraránya 87% -os és kevés mellékhatása van.

A finasterid az 5-alfa-reduktáz fehérjékhez kötődik, megakadályozva a DHT-kötődést. Így a DHT nem tud kötődni a hajtüszők receptoraihoz, és nem kényszeríti őket zsugorodásra.

Minoxidil

A minoxidil (rogaine) perifériás értágítóként ismert. Ez azt jelenti, hogy segít a vénák kitágításában és ellazításában, hogy a vér könnyebben átfolyhasson rajtuk. Magas vérnyomás elleni gyógyszerként használják. Ugyanakkor támogatja a haj növekedését, ha lokálisan alkalmazzák a fejbőrre.

Biotín

A biotin – H-vitamin, egy természetes B-vitamin, amely elősegíti az elfogyasztott ételek és italok energiává történő átalakítását, amelyet a test aztán felhasznál. A biotin emellett segít növelni és fenntartani a keratin szintjét, amely a hajban, a körmökben és a bőrben található fehérje. Segíti a haj növekedését és támogatja a meglévő haj egészségét, megakadályozva a kihullását.

A biotin szájon át bevehető táplálék-kiegészítőként alkalmazható, de megtalálható a tojássárgájában, a diófélékben és a teljes kiőrlésű gabonákban is.

Pygeum africanum (afrikai szilvafa) kérge

A Pygeum növényi készítmény, kivonat az afrikai szilvafa kérgéből. Szájon át alkalmazható.

Egy potenciálisan előnyös hatóanyagként ismert a megnagyobbodott prosztata és a prosztatagyulladás kezelésében, mivel képes blokkolni a DHT-t. Ezért a DHT okozta hajhullás megfelelő kezelésének is tekintik. Eddig azonban nem áll rendelkezésre elegendő kutatás a pygeum kéreg kivonat sikeres DHT gátló eredményességének megerősítésére.

Tökmagolaj

Egy másik sikeres DHT gátló a tökmagolaj. Ezt a tényt megerősíti a haj növekedésének 40% -os javulása, amely egy 24 hetes vizsgálat eredménye volt, ahol 400 milligramm tökmagolaj napi használatát vizsgálták.

A tökmagolaj hatása az androgén alopeciás férfiak hajnövekedésére => https://www.hindawi.com/journals/ecam/2014/549721/

Koffein

Nagyon kevés kutatás van arról, hogy a koffein valóban képes-e támogatni a haj növekedését. Állítólag az alábbiak szerint segít megelőzni a hajhullást:

 

 • a haj hosszabb növését erdeményezi
 • meghosszabbítja a haj növekedési fázisát
 • támogatja a keratin előállítását

B12 és B6 vitaminok

A B komplex vitaminok, különösen a B6 és B12 vitaminok hiánya számos tünetet okozhat, beleértve a haj elvékonyodását és a hajhullást.

A B-vitaminok fontosak az általános egészségi állapot megőrzésének szempontjából. És bár nem tudják pótolni a kihullott hajat, erősebbé és egészségesebbé teszik a hajszállakat. A B6 és B12 vitaminok javítják a fejbőr és maguk a tüszők vérellátását.

Többet a vitaminokról a hajhullás ellen >>

A DHT gátlók mellékhatásai

A DHT-gátlók egyes jelentett mellékhatásai a következők:

 

 • merevedési zavar
 • korai magömlés vagy késleltetett magömlés
 • a zsír és a gyengeség érzésének túlzott fejlődése a mellek területén
 • kiütés
 • betegség érzete
 • hányás
 • a testszőr sötétedése és megvastagodása az arcon és a felső testen
 • pangásos szívelégtelenség a só- vagy vízvisszatartás miatt (különösen a minoxidil szedésekor).

Összegzés

A DHT a férfias típusú hajhullás jól ismert és legfőbb oka. Összefügg a hajhullás természetes genetikai hajlamaival, valamint a testben az öregedéssel bekövetkező természetes folyamatokkal.

A DHT-vel kapcsolatos hajhullás kezelésére léteznek megoldások. A hajhullás lassítható, szünetelhet egy ideig, de nem szüntethető meg teljesen. Ennek ellenére legalább a lelassítása és a veszteségek csökkentése javíthatja a férfi önbizalmát.

2 hozzászólás

 1. Szoboszlainé

  Jó napot kívánok!
  69 éves nő vagyok. Évek óta hullik, elvékonyodik a hajam, főként a fejtetőmön. Eközben fokozott az arcomon bajusz, és az áll területén a szőr növekedése.
  Szeretnék tanácsot kérni, hogy milyen (gyógyszer), gyógyszerhatású
  készítmény szedése javasolt számomra?
  A fűrészpálma, Saw Palmetto kapszula hatásáról olvastam. Gondoltam kipróbálom, de nem tudom ebből melyik készítmény alkalmas nők számára, és mennyi ideig, milyen dózisban javasolt szedni, illetve hol lehet megvásárolni?
  Eddig csak olyan Saw Palmetto kapszulával találkoztam amire az volt írva, hogy ” Men’s Health”.
  Szíves válaszukat előre is köszöm!
  Tisztelettel: Szoboszlainé

  Válasz
  • Szilvia

   Jó napot, köszönjük kérdését. Mivel hormonális problémáról van szó, javasoljuk, hogy konzultáljon orvosával.

   Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

About Szilvia

A legnépszerűbb

A kosarad
0